Vezljivost glagolov s slovarsko oznako s širokim pomenskim obsegom

Avtorji

  • Andreja Žele

DOI:

https://doi.org/10.3986/jz.v4i1.2719

Povzetek

Prispevek predstavlja skupino glagolov s slovničnim kvalifikatorskim pojasnilom s širokim pomenskim obsegom (oznaka v SSKJ). Sodeč po označenih leksemih in po njihovem ponazar j alnem gradivu lahko trdimo, da je slovnično kvalifikatorsko pojasnilo s širokim pomenskim obsegom (kar potem velja tudi za pojasnilo z oslabljenim pomenom) izrazito vezljivostna oznaka, kar jo opravičuje ter hkrati opozarja na nujen natančnejši pregled vezljivostnih sposobnosti leksema pred njeno uporabo. Tovrstne širokepomensko-skladenjske vezljivostne zmožnosti, predvsem glagolov, pridevnikov in samostalnikov kot nosilcev vezljivosti ali kot vezljivostnih udeležencev oz. skladenjskih določil upravičijo tudi ločevanje med predlogi kot prostimi glagolskimi morfemi in predlogi kot /ne/obvezno vezavnimi udeleženskimi morfemi (ki v okviru istega leksema vezljivostno precizirajo določen glagolski pomen).

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

DANES, R, 1987: Vëtné vzorce v češtine. Praha: Academia.

SAMARDŽIJA, M., 1986: Valentnostglagola u suvremenom hrvatskom književnom jeziku (disertacija). Zagreb.

Slovar slovenskega knjižnega jezika I-V. Ljubljana 1970-1991.

VIDOVIČ MUHA, A., 1978: Pregled slovničnih kvalifikatorskih pojasnil v 3. knjigi SSKJ (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša - interna izdaja).

VIDOVIČ MUHA, A., 1986: Besedni pomen in njegova stilistika. Ljubljana: XXII. seminar SJLK, zbornik. 79-91

Prenosi

Objavljeno

18.08.2015

Kako citirati

Žele, A. (2015). Vezljivost glagolov s slovarsko oznako s širokim pomenskim obsegom. Jezikoslovni Zapiski, 4(1). https://doi.org/10.3986/jz.v4i1.2719