Proizvodnja in uporaba bučnega olja na Goričkem – tradicionalne in sodobne prakse
DOI:
https://doi.org/10.3986/Traditio2019480105Ključne besede:
Goričko, kmetijstvo, bučno olje, kultura prehrane, dediščinaPovzetek
Hrana ni le sestavina materialnega sveta, temveč ima pomembno vlogo tudi v gospodarskih, socialnih in simbolnih praksah. V preteklosti je bila proizvodnja in poraba hrane prebivalstva na Slovenskem močno odvisna od regionalnega izvora in lokalnega gospodarstva. Med regionalne proizvode sodita tudi oljčno in bučno olje. Bučno olje je imelo v prehrani prebivalcev Goričkega posebno vlogo in je danes pomemben dejavnik gospodarskega razvoja, pa tudi izraz regionalne pripadnosti in lokalne kulinarike. Štajersko-prekmursko bučno olje iz severovzhodne Slovenije je v Evropski uniji zaščiteno z geografsko označbo-PGI.
Prenosi
Literatura
Bajuk Senčar, Tatiana. 2014. Bohinj and Constructions of Common Interest in Triglav National Park. Ethnologia Fenica 41: 6–23.
Baš, Angelos et al. (eds.). 2004. Slovenski etnološki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Baš, Franjo. 1961. Posebne poteze prekmurske zgodovine v ogrski dobi. In: Bogo Grafenauer (ed.), Prekmurski Slovenci v zgodovini. Murska Sobota: Pomurska založba, 61–77.
Blaznik, Pavle et al. 1970. Gospodarska in družbena zgodovina Slovencev: Zgodovina agrarnih panog 1. Ljubljana: Državna založba Slovenije.
Bogataj, Janez. 1989. Domače obrti na Slovenskem. Ljubljana: Državna založba Slovenije.
Bourdieu, Pierre. 1984 (1979). Distinction: A Social Crititque of the Judgment of Taste. Cambridge: Harvard University Press.
Čabai, Hilda. 2000. Slovenska kuhinja ob Rabi / Szlovén konyha a Rába mentén. Monošter / Szentgotthárd: Zveza Slovencev na Madžarskem.
D’Auria Dérdre, and Patricia Lysaght. 2015. The Online Promotion of Irish Food as a Tourist Attraction. In: Violetta Krawczyk-Wasilewska and Patricia Lysaght (eds.), Food and the Internet: Proceedings of the 20th Ethnological Food Research Conference. Frankfurt am Main: Peter Lang, 77–93.
Daugstad, Karoline. 2008. Negotiating Landscape in Rural Tourism. Annals of Tourism Research 35 (2): 402–426. DOI: https://doi.org/10.1016/j.annals.2007.10.001
Gamerith, Anni. 1988. Speise und Trank im südoststeirischen Bauernland. Graz: Akademische Druck- u. Verlagsanstalt.
Godina Golija, Maja. 2012. Contemporary Appropriations of Culinary Tradition in Slovenia. Traditiones 41 (2): 91–104. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2012410207
Godina Golija, Maja. 2014. Potica in njene zgodbe: Slovenci v Srbiji in simbolni pomen hrane. Dve domovini 39: 55–66.
Godina Golija, Maja. 2017. The Growing Importance of Local Pumpkin Seed Oil Production in Slovenia. Acta Ethnographica Hungarica 62 (2): 373–388. DOI: https://doi.org/10.1556/022.2017.62.2.6
Grasseni, Cristina. 2011. Re-inventing Food: Alpine Cheese in the Age of Global Heritage. Anthropology of Food 8: no pagination. https://journals.openedition.org/aof/6819 (accessed June 28, 2019).
Huber, Ivanka. 2014. Družinsko življenje na Goričkem v 20. stoletju. In: Maja Godina Golija (ed.), Prekmurje – podoba panonske pokrajine. Ljubljana: Založba ZRC, 171–184.
Kirshenblatt-Gimblett, Barbara. 2004. Intangible Heritage as Metacultural Production. Museum International 56 (1–2): 52–65.
Köstlin, Konrad. 2010. A New Ascension of Regional Food. In: Patricia Lysaght (ed.), Food and Meals at Cultural Crossroads: Proceedings of the 17th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research. Oslo: Novus Press, 36–46.
Košič, Jožef. 1992 (1824). Življenje Slovencev med Muro in Rabo. Budapest [s. n.]
Kotnik, Vladimir. 2001. Utelešenje sebstva in izgradnja identitete ob spominu na hrano: O telesu, identitete in spominu kot o socialnih produktih hrane. Teorija in praksa 38 (5): 861–880.
Kozar-Mukič, Marija. 1996. Etnološki slovar Slovencev na Madžarskem / A Magyarországi szlovének néprajzi szótára. Monošter-Szombathely: Zveza Slovencev na Madžarskem and Savaria Múzeum.
Kozar-Mukič, Marija. 2014. Prehrana v Pomurju in Porabju. In: Maja Godina Golija (ed.), Prekmurje – podoba panonske pokrajine. Ljubljana: Založba ZRC, 121–128.
Kozorog, Miha. 2013. Festivalski kraji: Koncepti, politike in upanje na periferiji. Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete.
Lendvai Kepe, Zoltán. 2012. Varuhi vrednot iz Domanjševcev. Glasnik Slovenskega etnološkega društva 52 (1, 2, 3, 4): 155.
Mintz, Sidney, and Christine Du Bois. 2002. The Anthropology of Food and Eating. Annual Review of Anthropology 31: 99–119.
Novak, Vilko. 1947. Ljudska prehrana v Prekmurju. Ljubljana: Slovenski knjižni zavod.
Novak, Vilko. 1960. Slovenska ljudska kultura. Ljubljana: Državna založba Slovenije.
Poljak Istenič, Saša. 2013. Tradicija v sodobnosti. Janče – zeleni prag Ljubljane. Ljubljana: Založba ZRC.
Rejc, Tanja. 1988. Kmetijski priročnik. Ljubljana: ČZP Kmečki glas.
Tellström, Richard. 2006. The Construction of Food and Meal Culture for Political and Commercial Ends. EU-Summits, Rural Businesses and World Exhibitions. Örebro: Universitetsbiblioteket.
Trstenjak, Anton. 2006. Slovenci na Ogrskem: Narodopisna in književna črtica. Maribor: Pokrajinski arhiv.
Tschoffen, Bernhard. 2010. Things, Senses, Practices: Experiencing Cultural Crossroads through Hospitality and the Culinary System. In: Patricia Lysaght (ed.), Food and Meals at Cultural Crossroads. Oslo: Novus Press, 112–124.
Wiegelmann, Günter. 2006. Alltags- und Festspeisen in Mitteleuropa: Innovationen, Strukturen und Regionen vom späten Mittelalter bis zum 20. Jahrhundert. Münster: Waxmann.
Zadravec, Jože. 1998. Značilnosti ljudske prehrane v Prekmurju. Murska Sobota: Pomurska založba.
Prenosi
Objavljeno
Kako citirati
Številka
Rubrike
Licenca
Avtorji jamčijo, da je delo njihova avtorska stvaritev, da v njem niso kršene avtorske pravice tretjih oseb ali kake druge pravice. V primeru zahtevkov tretjih oseb se avtorji zavezujejo, da bodo varovali interese založnika ter da bodo povrnili morebitno škodo.
Podrobneje v rubriki: Prispevki