Geomorfologija in vino: primer sorte Malvazija v Vipavski dolini

Avtorji

  • Petra Jamšek Rupnik Geological Survey of Slovenia, Dimičeva ulica 14, 1000 Ljubljana, Slovenia
  • Franc Čuš Agricultural Institut of Slovenia, Hacquetova ulica 17,1000 Ljubljana, Slovenia
  • Andrej Šmuc University of Ljubljana, Faculty of Natural Sciences and Engineering, Department of Geology, Privoz 11, 1000 Ljubljana, Slovenia

DOI:

https://doi.org/10.3986/AGS.905

Ključne besede:

terroir, geomorfologija, tla, drenaža, mikroklima, vino, malvazija, Vipavska dolina, Slovenija

Povzetek

Koncept terroirja združuje interakcijo geogenih in antropogenih parametrov, ki vplivajo na tipičnost in kakovost vina na določenem geografskem območju. Eden najpomembnejših geogenih parametrov terroirja so geomorfološke značilnosti vinograda. Iz dveh različnih leg v istem vinogradu v Vipavski dolini smo leta 2008 pridelali dve vini. Kljub enakim vinogradniškim in vinarskim tehnikam pridelave sta bili kakovost grozdja in vina iz obeh leg različni. Legi zaznamujeta enaka makroklima in geološka podlaga, torej so razlike, ki smo jih zaznali v grozdju in vinu, odvisne predvsem od sestave tal, drenaže in mikroklime. Ti parametri so neposredno povezani z različno geomorfno pozicijo raziskovanih leg.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

ARSO – Agencija Republike Slovenije za okolje 2015: Vreme in podnebje – podnebje. Internet: http://www.arso.gov.si/vreme/podnebje/ (5. 2. 2015).

Čuš, F., Vanzo, A., Lisjak, K., Bavčar, D., Kocjančič, M. 2007: The future of vine growing and wine making in Slovenia in the light of mutual connection between producers and research institutions. Proceedings of the Third Slovenian congress of oenology and viticulture. Maribor.

Huggett, J. M. 2006: Geology and wine: a review. Proceedings of the Geologists’ association 117. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0016-7878(06)80012-X

ISO 10381-1,2,4. 2002/2003: Soil quality – sampling 1, 2 and 4. ISO 2002, 2003. Geneva.

Komac, B., Zorn, M. 2008: Značilnosti reliefa v flišnih pokrajinah. Kras: trajnostni razvoj kraške pokrajine. Ljubljana.

Meinert, L.D. 2004: Understanding the mysteries of the grape. Geotimes 49-8.

Mihevc, A. 1997: Burja (the wind bora). Kras : Slovene classical karst. Ljubljana.

OIV 2012: Compendium of international methods of wine and musts analysis 1. Paris.

Placer, L.1981: Geologic structure of southwestern Slovenia. Geologija 24-1.

Popit, T., Rožič, B., Šmuc, A., Kokalj, Ž., Verbovšek, T., Košir, A. 2014: A LIDAR, GIS and basic spatial statistic application for the study of ravine and palaeo-ravine evolution in the upper Vipava valley, SW Slovenia. Geomorphology 204. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.geomorph.2013.09.010

Janža, M., Prestor, J. 2002: Ocena naravne ranljivosti vodonosnika v zaledju izvira Rižane po

metodi SINTACS. Geologija 45-2. DOI: http://dx.doi.org/10.5474/geologija.2002.039

Trought., M. C. T., Dixon, R., Mills, T., Greven, M., Agnew, R., Mauk, J. L., Praat, J. P. 2008: The impact of differences in soil texture within a vineyard on vine vigour, vine earliness and juice composition. Journal of international des science de la vigne et du vin 42.

Verbovšek, T. 2008: Hydraulic conductivities of fractures and matrix in Slovenian carbonate aquifers. Geologija 51-2. DOI: http://dx.doi.org/10.5474/geologija.2008.025

Wilson, J. 1998: Terroir: the role of geology, climate and culture in the making of French wines. London.

Zagorc, B., Moljk, B., Pintar, M. 2014: Poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2013. Ljubljana.

Zorn, M. 2009: Erosion processes in Slovene Istria. Part 1, Soil erosion. Acta geographica Slovenica 49-1. DOI: http://dx.doi.org/10.3986/AGS49102

Zsofi, Z., Toth, E., Rusjan, D., Balo, B. 2011: Terroir aspect of grape quality in a cool climate wine region, relationship between water deficit, vegetative growth and berry sugar concentration. Scientia horticulturae 127. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2010.11.014

Objavljeno

2016-02-17

Kako citirati

Jamšek Rupnik, P., Čuš, F., Šmuc, A. 2016: Geomorfologija in vino: primer sorte Malvazija v Vipavski dolini. Acta geographica Slovenica 56-1. https://doi.org/10.3986/AGS.905