Tujci in tuje v romanih Prišleki in Francoski testament

Avtorji

  • Katja Mihurko Poniž

Ključne besede:

tujci, tematologija, Lojze Kovačič, Andreï Makine

Povzetek

V članku sem s pristopom, ki so ga izoblikovali raziskovalci v polju imagoloških raziskav, preučila podobo Švice v Kovačičevem romanu in jo primerjala s podobo Francije, kakor jo vidi prvoosebni pripovedovalec Francoskega testamenta ob babičinem pripovedovanju in lastnem preučevanju francoske kulture in zgodovine. V drugem delu razprave sem ta spoznanja nadgradila z raziskavo likov migrantov in migrantk, ki v soočenju s tujim okoljem sebe doživljajo kot tujce/tujke ali jih kot take sprejemajo drugi. V zadnjem delu razprave sem raziskala, kako je v obeh romanih tujost prikazana kot odnos do sveta.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Katja Mihurko Poniž

Dr. feministične teorije in ženskih študij, docentka, Univerza v Novi Gorici, Vipavska 13, SI-5000 Nova Gorica

Literatura

Bergland, Betty (1992). Ideology, Ethnicity & the Gendered Subject: Reading Immigrant Women's Autobiographies. Seeking Common Ground: Multidisciplinary studies of immigrant women in the United States (ur. Donna Gabaccia). Westport: Praeger publishers.

Braidotti, Rosi in Esther Vonk: Feminist theories of subjectivity in a European perspective, http://ec.europa.eu/research/social-sciences/pdf/finalreport/hpse-ct-2001-00087-final-report.pdf (15. 10. 2009).

Dolgan, Marjan (1998). Prišleki – véliki tekst o demistifikaciji »vélikega teksta«. Lojze Kovačič (ur. Tomo Virk). Ljubljana: Nova revija, 139–161.

Gabaccia, Donna (2006). A Glass Half Full? Gender in Migration Studies. International Migration Review 40(1): 3–26.

Komel Snoj, Mateja (1998). S črte. Intervju z Lojzetom Kovačičem. Lojze Kovačič (ur. Tomo Virk). Ljubljana: Nova revija, 206–241.

Kovačič, Lojze (1984). Prišleki. Ljubljana: Slovenska matica.

Kristeva, Julia (1991). Strangers to ourselves. New York: Columbia University Press.

Makine, Andreï (2005). Francoski testament. Maribor: Litera.

Zajc, Dane (1998). Prišlek. Lojze Kovačič (ur. Tomo Virk). Ljubljana: Nova revija, 7–11.

Žižek, Slavoj (1987). Jezik, ideologija, Slovenci. Ljubljana: Delavska enotnost.

Prenosi

Objavljeno

2010-01-01

Kako citirati

Mihurko Poniž, K. . (2010). Tujci in tuje v romanih Prišleki in Francoski testament. Dve Domovini, (31). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/twohomelands/article/view/11062

Številka

Rubrike

Članki