Šolska skrb za slovensko izseljeniško mladino pred drugo svetovno vojno

Avtorji

  • Marjan Drnovšek

Ključne besede:

asimilacija šolske mladine, izseljenski učitelji, stiki z domovino, počitnice v domovini, pisemski stiki otrok

Povzetek

Otroci so bili kot del selitvene populacije v senci odraslih. V medvojnem obdobju spremljamo skrb Cerkve in države za njihovo stanje v tujini, predvsem otrok slovenskih izseljencev v Franciji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem. Le malo otrok je obiskovalo dopolnilni pouk slovenskega jezika, kjer so se z njimi ukvarjali maloštevilni izseljenski duhovniki in učitelji. Živahno je bilo dopisovanje med izseljenskimi otroki in vrstniki v domovini. Srečevali so se tudi med počitnicami, ki so jih preživeli v domovini. V izseljenstvu so bili otroci aktivni del javnih izseljenskih prireditev. Kljub vsem naporom za ohranitev njihove narodne identitete se je proces asimilacije poglabljal kot posledica obiskovanja obveznih šol v priseljenskih državah. Iz otroštva je ohranjenih le malo osebnih pričevanj. Njihovo občutenje in doživljanje se je odražalo v pesmih, ki so z otroško govorico prihajali izpod peres odraslih, npr. v Izseljenski čitanki (1941).

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Marjan Drnovšek

PhD (history and archive studies), scientific advisor, Slovenian Migration Institute ZRC SAZU, Novi trg 2, SI-Ljubljana

Literatura

Bade, J. Klaus (2005). Evropa v gibanju. Migracije od poznega 18. stoletja do danes. Ljubljana: Založba /*cf.

Drnovšek, Marjan (2010). Izseljevanje, rakrana slovenskega naroda: od misijonarja Friderika Barage do migracijske politike države Slovenije. Ljubljana: Nova revija.

Drnovšek, Marjan and Rolf Wörsdörfer (2009). Transnationale Migrationen in der Hochmoderne: Amerikanische und westfälische Slowenen im Vergleich. Westfälische Forschungen, 59. Münster: Aschendorff Verlag.

Drnovšek, Marjan (2009). Slowenien in Bewegung: Vom Massenexodus des 19. Jahrhunderts bis zum Ende der Gastarbeitermigration. Eine sozialdemografische Skizze. Bochum: Mitteilungsblatt des Instituts für soziale Bewegung, 41.

Drnovšek, Marjan (1997). Slovenski izseljenci in domovina v tridesetih letih. Slovenska trideseta leta. Ljubljana: Slovenska matica.

Drnovšek, Marjan (1999). Velika gospodarska kriza in slovenski izseljenci. Gospodarske krize in Slovenci. Ljubljana: Inštitut za novejšo zgodovino, Zveza ekonomistov Slovenije.

Jarc, Evgen (1936). Osnove sodobne zaščite otrok v Sloveniji. Kronika slovenskih mest III/1: 9, 14–15.

Jonjić, Pavao and Ante Laušić (1998). Izvješća Iseljeničkog komesarijata u Zagrebu 1922–1939. Zagreb: Institut za migracije i narodnosti.

Kološa, Vladimir (1980). Banski svet Dravske banovine. Ljubljana: Arhiv SR Slovenije.

Kuhar, Alojzij (1939). Naše izseljensko vprašanje. Spominski zbornik Slovenije. Ljubljana: Založba jubilej.

Premrov, Jože (1941). Izseljenska čitanka. Slovenski mladini priredil Jože Premrov. Ljubljana: Mladinska založba.

Šmid, Gašper (2003). Uprava Dravske banovine 1929–1941. Ljubljana: Arhiv Republike Slovenije.

Tensundern, Božidar (1973). Vestfalski Slovenci. Celovec: družba sv. Mohorja v Celovcu.

Wörsdörfer, Rolf (2007). Südosteuropa an Rhein un Ruhr. “Die westfälischen Slowenen” 1880–1941. Südosteuropäische Arbeiten, 133.

Objavljeno

2010-01-01

Kako citirati

Drnovšek, M. . (2010). Šolska skrb za slovensko izseljeniško mladino pred drugo svetovno vojno. Dve Domovini, (32). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/twohomelands/article/view/11038

Številka

Rubrike

Članki