Med tradicijami in inovacijami
Butični kulinarični turizem v zaledju sredozemskih turističnih destinacij
DOI:
https://doi.org/10.3986/Traditio2020490305Ključne besede:
geografija prehrane, sredozemska prehranska dediščina, trajnostnost, inovacije v prehrani, prehranski turizem, mala turistična kmetija, Turistična kmetija Butul, Domačija BelajeviPovzetek
Prispevek predstavlja dobri praksi s področja butičnega kulinaričnega turizma iz slovenskih zalednih sredozemskih turističnih destinacij. Po mnenju avtorjev praksi izstopata po vsebini, inovativnosti, organizaciji in personaliziranem pristopu. Obravnavani turistični kmetiji, ki ju odlikujeta mreženje in sodelovanje z drugimi lokalnimi pridelovalci in ponudniki hrane, sta bili zaradi svojega dela deležni zanimanja medijev, prejeli pa sta tudi visoka priznanja na državni ravni. Kmetiji izobražujeta obiskovalce, ki iščejo kulinarična doživetja in izkušnje in, kot sami pravijo, skrbita za promocijo kulturne dediščine in prepoznavnost regije. Avtorja ugotavljata, da je prehranska dediščina v kombinaciji z inovacijami ključna prvina za preživetje malih kmetij.
Prenosi
Literatura
Babij, Valerija idr. 2008. Narava – Raziskovanje biodiverzitete – flore, favne in vegetacije kraškega sveta. V: Oto Luthar idr. (ur.), Kras. Ljubljana: Založba ZRC, 97–122.
Bessière, Jacinthe. 1998. Local Development and Heritage: Traditional Food and Cuisine as Tourist Attractions in Rrural Areas. Sociologia Ruralis 38 (1): 21–34. DOI: https://doi.org/10.1111/1467-9523.00061.
Bessière, Jacinthe. 2001. The Role of Rural Gastronomy in Tourism. V: Lesley Roberts in Derek R. Hall (ur.), Rural Tourism and Recreation: Principles to Practices. New York: ABI Publishing, 115–118.
Bessière, Jacinthe. 2013. ‘Heritagisation’, a Challenge for Tourism Promotion and Regional Development: An Example of Food Heritage. Journal of Heritage Tourism 8 (4): 275–291. DOI: https://doi.org/10.1080/1743873X.2013.770861.
Bessière, Jacinthe in Laurence Tibère. 2011. Innovation et patrimoine alimentaire en Midi-Pyrénées: Formes d’innovation et lien au territoire. Anthropology of Food 8. DOI: https://doi.org/10.4000/aof.6759.
Bogataj, Janez. 1992. Sto srečanj z dediščino na Slovenskem. Ljubljana: Prešernova družba.
Bogataj, Janez in Vito Hazler. 2004. Kulturna dediščina. V: Angelos Baš idr. (ur.), Slovenski etnološki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 266–267.
Bole, David, Primož Pipan in Blaž Komac. 2013. Cultural Values and Sustainable Rural Development: A Brief Introduction. Acta Geographica Slovenica 53 (2): 367–370. DOI: https://doi.org/10.3986/AGS53401.
Bole, David, Mateja Šmid Hribar in Primož Pipan. 2017. Participatory Research in Community Development: A Case Study of Creating Cultural Tourism Products. Acta Universitatis Carolinae Geographica 52 (2): 164–173. DOI: https://doi.org/10.14712/23361980.2017.13.
Butul, Mitja. 2018. Macerirana bela vina so naša tradicija. SloVino: Vinsko kulinarični trendi: 32–34. Dostopno na: https://slovino.si/macerirana-bela-vina-so-nasa-tradicija/.
Cerkvenik, Andrejka idr. 2014. Okusi dišečega Krasa. Kačiče-Pared: Društvo kmetic sežanske regije.
John, L. in Stacey L. McKay. 1997. Motives of Visitors Attending Festival Events. Annals of Tourism Research 24 (2): 425–439. DOI: https://doi.org/10.1016/S0160-7383(97)80010-2.
Fakin Bajec, Jasna. 2011. Procesi ustvarjanja kulturne dediščine: Kraševci med tradicijo in izzivi sodobne družbe. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU.
Fernández Fernández, Jesús. 2016. Social Innovation in Cultural Heritage: An Unsought but Found Concept. Hesiod Project Papers. Dostopno na: http://hesiod.eu/wp-content/uploads/2019/01/si-concept.pdf.
Getz, Donald. 2012. Event Studies: Theory, Research and Policy for Planned Events. London, New York: Routledge.
Godina Golija, Maja. 2012. Contemporary Appropriations of Culinary Tradition in Slovenia. Traditiones 41 (2): 91–104. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2012410207.
Godina Golija, Maja. 2017. The Growing Importance of Local Pumpkin Seed Oil Production in Slovenia. Acta Ethnographica Hungarica 62 (2): 373–388. DOI: https://doi.org/10.1556/022.2017.62.2.6.
Godina Golija, Maja. 2019. Production and Consumption of Pumpkin Seed Oil in Goričko: Traditional and Contemporary Practices. Traditiones 48 (1): 117–135. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2019480105.
Grilc, Mirjam. 2015. Zelišča z gore. Ljubljana: Kmečki glas.
Hahn, Laura K. 2019. Food Tourism and Culinary Slumming. V: Paul B. Thompson in David M. Kaplan (ur.), Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics. Dordrecht: Springer, 1291–1297. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-024-1179-9_517.
Hajdari, Avni idr. 2016. Chemical Composition of the Essential Oil, Total Phenolics, Total Flavonoids and Antioxidant Activity of Methanolic Extracts of Satureja montana L. Records of Natural Products 10 (6): 750–760.
Harrison, Rodney. 2013. Heritage: Critical Approaches. London: Routledge.
Jagyasi, Prem. 2020. Guide to the History of Culinary Tourism, its Planning and Countries Promoting Culinary tourism. Travel & Tourism: A Dr Prem Web Magazine Network Website. Dostopno na: https://drprem.com/travel/culinary-tourism-guide/ (15. 10. 2020).
Jerman, Kristina in Ksenija Vodeb. 2018. Družbeni vpliv prireditev v Mestni občini Koper. Geografski vestnik 90 (1): 29–43. DOI: https://doi.org/10.3986/GV90102.
Kavrečič, Petra. 2014. Interpretacija istrske hrane: Od osnovne življenjske potrebe do dediščine. Glasnik Slovenskega etnološkega društva 54 (4): 37–42.
Kline, Carol, Jerusha Greenwood in Leah Joyner. 2015. Exploring Foodie Segmentation. Journal of Tourism Insights 6 (1): 1–35. DOI: https://doi.org/10.9707/2328-0824.1049.
Kockel, Ullrich. 2007. Reflexive Traditions and Heritage Production. V: Ullrich Kockel in Mairead Nic Craith (ur.), Cultural Heritages as Reflexive Traditions. New York: Palgrave Macmillan, 19–33.
Kumer, Peter idr. 2019. Pomen sodelovanja akterjev, vpetost v lokalno okolje in inovativnost pri ustvarjanju kulinaričnih turističnih izkušenj na ruralnem slovenskem Sredozemlju. Geografski vestnik 91 (2): 9–38. DOI: https://doi.org/10.3986/GV91201.
Lebe, Sonja Sibila idr. 2006. Strategija razvoja gastronomije Slovenije: Priročnik za ponudnike. Dostopno na: https://www.slovenia.info/uploads/dokumenti/turisticni-produkti/Strategija_gastronomije-31.8.2006_4277_11649.pdf.
Ledinek Lozej, Špela. 2016. Dairying in the Mountain Pastures in the Julian Alps: Heritages, Utopias and Realities. Studia Ethnologica Croatica 28 (1): 91–111. DOI: https://doi.org/10.17234/SEC.27.1.
Ledinek Lozej, Špela. 2020: Tolminski sir in sirarstvo med divjim možem in znamčenjem. Traditiones 49 (3): 53–80. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2020490304.
Lončar, Sanja idr. Nadja. 2014. Ščepec rešitve: Zamolčane zdravilne moči začimb. Ljubljana: Jasno in glasno, 222–227.
Loulanski, Vesselin in Tolina Loulanski. 2014: The Heritization of Bulgarian Rose. Acta Geographica Slovenica 54 (2): 401–410. DOI: https://doi.org/10.3986/AGS54408.
Mason, Michela C. in Adriano Paggiaro, 2012. Investigating the Role of Festivalscape in Culinary Tourism: The Case of Food and Wine Events. Tourism management 33 (6): 1329–1336. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tourman.2011.12.016.
Nic Craith, Máiréad. 2012. Europe’s (Un)Common Heritage(s). Traditiones 41 (2): 11–28. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2012410201.
Nielsen, Brad. 2020. Foodie Trends: Attracting the Growing Foodie Segment. Dostopno na: https://www.grandecig.com/blog/the-foodie-revolution-attracting-and-appealing-to-the-growing-foodie-segment (20. 10. 2020).
Park, Kwang-Soo, Yvette Reisinger in Hyun-Jung Kang. 2008. Visitors’ Motivation for Attending the South Beach Wine and Food Festival, Miami Beach, Florida. Journal of Travel and Tourism Marketing 25 (2): 161–181. DOI: https://doi.org/10.1080/10548400802402883.
Petrini, Carlo. 2007. Slow Food Nation: Why our Food should be Good, Clean, and Fair. New York: Rizzoli Ex Libris.
Pogačar, Kaja. 2019. Medeni vodnik: Kulinarični priročnik. Žirovnica: Zavod za turizem in kulturo, Medium.
Poljak Istenič, Saša. 2012. Apects of Tradition. Traditiones 41 (2): 77–89. DOI: https://doi.org/10.3986/traditio2012410206.
Richards, Greg. 2012. An overview of Food and Tourism Trends and Policies. V: OECD, Food and the Tourism Experience: The OECD-Korea Workshop. Paris: OECD, 13–46. DOI: https://doi.org/10.1787/9789264171923-en, dostopno na: https://www.mlit.go.jp/kankocho/naratourismstatisticsweek/statistical/pdf/2012_Food_and_the.pdf.
Rogelja, Nataša in Alenka Janko Spreizer. 2017. Fish on the Move. Amsterdam: Springer.
Rogelja Caf, Nataša, Alenka Janko Spreizer in Martina Bofulin. 2020. Morje mnogih rib: Odbiranja preteklosti v severovzhodnem Jadranu. Traditiones 49 (3): 17–34. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2020490302.
Schneider, Stephen. 2008. Good, Clean, Fair: The Rhetoric of the Slow Food Movement. College English 70 (4): 384–402. DOI: https://doi.org/110.2307/25472277.
Simeon, Maria I. in Piera Buonincontri. 2011. Cultural Event as a Territorial Marketing Tool: The case of the Ravello Festival on the Italian Amalfi Coast. Journal of Hospitality Marketing: Management 20 (3-4): 385–406. DOI: https://doi.org/10.1080/19368623.2011.562425.
Slavec Gradišnik, Ingrid. 2014. V objemih dediščin. V: Tatjana Dolžan Eržen, Ingrid Slavec Gradišnik in Nadja Valentinčič Furlan (ur.), Interpretacije dediščine. Ljubljana: Slovensko etnološko društvo, 8–24.
Smith, Laurajane. 2006. Uses of Heritage. Abingdon in New York: Routledge.
Smith, Sylvia. 2007. Analysis of Tourists Attending a Culinary Event. Motivations, Satisfaction, and Behavioral Outcomes. Doktorska disertacija. University of Tennessee. Knoxville. Dostopno na: https://trace.tennessee.edu/utk_graddiss/307.
Šmid Hribar, Mateja, Nika Razpotnik Viskovič in David Bole. 2021 [v tisku]. Models of Stakeholder Collaboration in Food Tourism Experiences. Acta Geographica Slovenica 61 (1). DOI: https://doi.org/10.3986/AGS.8756.
Šrimpf Vendramin, Katarina. 2019. Sodobna raba pripovednega izročila v občini Rogaška Slatina in okolici. Traditiones 48 (3), 93–111. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2019480305.
Topole, Maja. 2020. Regijski park Škocjanske jame in okolica. V: Drago Kladnik (ur.), Slovenija IX: Ekskurzije Ljubljanskega geografskega društva. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 65–99.
Topole, Maja idr. 2021 [v tisku]. Culinary Events in the Slovenian Countryside: Visitors’ Motives, Satisfaction, and Views on Sustainability. Acta Geographica Slovenica 61 (1). DOI: https://doi.org/10.3986/AGS.7617.
Tschofen, Bernhard. 2012. Heritage – Contemporary Uses of Culture Beyond the Everyday? Challenging Ethnography and Cultural Analysis. Traditiones 41 (2): 29–40. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2012410202.
Woolf, Simon J. 2018. Amber Revolution – How the World Learned to Love Orange Wine. Northampton, Amsterdam: Morning Claret Productions, Interlink Books.
Yozukmaz, Nisan, Aydan Bekar in Burhan Kiliç. 2017. A Conceptual Review of “Foodies” in Tourism. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5 (4):170–179. DOI: https://doi.org/10.21325/jotags.2017.144.
Prenosi
Objavljeno
Kako citirati
Številka
Rubrike
Licenca
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.
Avtorji jamčijo, da je delo njihova avtorska stvaritev, da v njem niso kršene avtorske pravice tretjih oseb ali kake druge pravice. V primeru zahtevkov tretjih oseb se avtorji zavezujejo, da bodo varovali interese založnika ter da bodo povrnili morebitno škodo.
Podrobneje v rubriki: Prispevki