Zgornjesavinjski želodec – pripoved o prostoru, prehrani in ljudeh

Avtorji

  • Maja Godina Golija ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje, Novi trg 2, SI-1000 Ljubljana

DOI:

https://doi.org/10.3986/Traditio2020490303

Ključne besede:

hrana, zgornjesavinjski želodec, suhe mesnine, Savinjske Alpe, dediščina prehrane

Povzetek

Avtorica obravnava zgodovino, načine izdelave in rabe zgornjesavinjskega želodca, suhe mesnine, ki je močno vpeta v gospodarske in ritualne prakse prebivalcev na območju Savinjskih Alp. Ob izdelavi, uživanju, podarjanju in promociji zgornjesavinjskega želodca spoznavamo tudi življenje ljudi ob zgornjem toku reke Savinje, njihovo povezanost z dediščino prehrane, vrednote, norme in družbeno razlikovanje. V članku poskuša avtorica odgovoriti tudi na vprašanje, kakšna je vloga hrane onstran njenega fiziološkega pomena in materialne biti.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

Baš, Angelos. 1974. Savinjski splavarji. Ljubljana: Cankarjeva založba.

Baš, Angelos (ur.). 2004. Slovenski etnološki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Bogataj, Janez. 2017. Koline. Ljubljana: Rokus Klett.

Brulotte, Ronda L. in Michael A. Di Giovine (ur.). 2014. Edible Identities: Food as Cultural Heritage. Surrey, Burlington: Ashgate.

Buchli, Victor. 2002. Introduction. V: Victor Buchli (ur.), The Material Culture Reader. Oxford in New York: Berg, 1–23.

Douglas, Mary. 1984. Introduction. V: Mary Douglas (ur.), Food in the Social Order: Studies of Food and Festivities in Three American Communities. New York: Russel Sage Foundation, 1–39.

Fischler, Claude. 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information 27 (2): 275–292.

Fridl, Jerneja (idr.). 1998. Geografski atlas Slovenije: Država v prostoru in času. Ljubljana: Založba ZRC.

Godina Golija, Maja. 1996. Prehrana v Mariboru v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja. Maribor: Založba Obzorja.

Godina Golija, Maja. 2002. The role of Meat Dishes in Slovenian Festive Meals. V: Patricia Lysaght (ur.), Food and Celebration: From Fasting to Feasting. Ljubljana: Založba ZRC; Dublin: Department of Irish Folklore, University College, 159–168.

Godina Golija, Maja. 2012. Contemporary Appropriations of Culinary Tradition in Slovenia. Traditiones 41 (2): 91–104. DOI: http://doi.org/10.3986/Traditio2012410207.

Godina Golija, Maja. 2014a. Hrana in praznovanja: Meso in mesne jedi v prazničnih jedilnih obrokih na Slovenskem. Etnolog 24 (75): 59–79.

Godina Golija, Maja. 2014b. Kranjska klobasa / The Kranjska Sausage. V: Alexandra Bitušíková (ur.), Good Practices in Preservation, Promotion and Utilisation of Folk Culture Heritage. Praha: Etnologický ústav Akademie věd České republiky, 78–79.

Godina Golija, Maja. 2014c. Potica in njene zgodbe: Slovenci v Srbiji in simbolni pomen hrane. Dve domovini 39: 55–66. Dostopno na: http://twohomelands.zrc-sazu.si/uploads/articles/1448458252.

Godina Golija, Maja. 2019. Production and Consumption of Pumpkin Seed Oil in Goričko: Traditional and Contemporary Practices. Traditiones 48 (1): 117–135. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2019480105.

Godina Golija, Maja in Špela Ledinek Lozej. 2018. Pomen in cilji projektov ohranjanja dediščine prehrane. Register nesnovne kulturne dediščine, Etnofolk in AlpFoodway. Etnolog 28: 85–103.

Goody, Jack R. 1982. Cooking, Cuisine and Class: A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press.

Grimaldi, Piercarlo, Gianpaolo Fassino in Davide Porporato. 2019. Culture, Heritage, Identity and Food: A Methodological Approach. Milano: Franco Agneli.

Hahn, Hans Peter (ur.). 2015. Vom Eigensinn der Dinge: Für eine neue Perspektive auf die Welt des Materiellen. Berlin: Neofelis Verlag.

Kirshenblatt-Gimblett, Barbara. 2014. Foreword. V: Lucy Long (ur.), Culinary Tourism. Lexington: The University Press of Kentucky, 11–14.

Kocbek Fran. 1926. Savinjske Alpe. Celje: Savinjska podružnica SPD.

Köstlin, Konrad. 2017. Kitchen Stories. V: Silke Bartsch in Patricia Lysaght (ur.), Places of Food Production: Origin, Identity, Imagination. Frankfurt: Peter Lang, 15–29.

Kozorog, Miha. 2015. Živali, varovana območja in rekreacija v naravnem okolju: Teoretska in praktična varianta s samopremislekom. Traditiones 44 (1): 117–134. DOI: https://doi.org/10.3986/Traditio2015440105.

Lévi-Strauss, Claude. 1983 (1968). Mitologike 3. Beograd: Prosveta: BIGZ.

Lévi-Strauss, Claude. 1988 (1958). Strukturalna antropologija 2. Zagreb: Školska knjiga.

Mennell, Stephen, Anne Murcott in Anneke H. van Otterloo. 1998 (1992). Prehrana i kultura: Sociologija hrane. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk.

Mikša, Peter in Nani Poljanec. 2017. Kralj Peter v slovenskih Alpah. Rogaška Slatina: Ljudski muzej.

Mlekuž, Jernej. 2010. Burekpomeni burekdarovanja neburekljudem. Dve domovini 31: 65–76.

Mlekuž, Jernej. 2017. Kranjsko klobasanje. Ljubljana: Beletrina.

Orožen, Ignaz. 1876. Das Bisthum und die Diözese Lavant 2: Das Benediktinerstift Oberburg, 2: Das Dekanat Oberburg. Marburg: Selbstverlag.

Petek, Tone. 2007. Podvolovljek skozi čas. Podvolovljek: Turistično društvo.

Renčelj, Stanko. 1990. Suhe mesnine – narodne posebnosti. Ljubljana: Kmečki glas.

Renčelj, Stanislav in Marija Bezovšek. 2007. Želodec in jedi Zgornje Savinjske doline. Rečica ob Savinji: Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca.

Videčnik, Aleksander. 1999. Zgornjesavinjčani od rojstva do smrti. Mozirje: Zavod za kulturo.

Wiegelmann, Günter. 2006. Alltags- und Festspeisen in Mitteleuropa: Innovationen, Strukturen und Regionen vom späten Mittelalter bis zum 20. Jahrhundert. Münster: Waxmann.

Židov, Nena. 2017. Certificiranje kulinarike in Unescova Konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine. V: Andrej Brence (ur.), Prehrana v Registru nesnovne kulturne dediščine in njeno certificiranje. Ptuj: Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, 10–12.

Židov, Nena. 2018. Težave Slovenije pri varovanju nesnovne kulturne dediščine v luči Unescove Konvencije (2003). Etnolog 28: 41–62.

Prenosi

Objavljeno

2020-12-31

Kako citirati

Godina Golija, M. (2020). Zgornjesavinjski želodec – pripoved o prostoru, prehrani in ljudeh. Traditiones, 49(3), 35–52. https://doi.org/10.3986/Traditio2020490303

Številka

Rubrike

Dediščinjenje prehrane med Alpami in Jadranom