Contraphe der abgeleibten fürstlichen Bischöff zu Seccau. K portretni galeriji sekovskih škofov v gradu Seggau

  • Edgar Lein Körblergasse 59 A-8010 Graz
Ključne besede: portret, škofovska portretna galerija, sekovski škofje, grad Seggau, augsburški škofje, salzburški nadškofje, olomouški škofje, lavantinski škofje, reprezentančni prostori, škof Martin Brenner (1548–1616)

Povzetek

V škofovski galeriji v reprezentančnih prostorih gradu Seggau je razstavljenih 58 dopasnih portretov sekovskih škofov. Portretna galerija je bila prvič omenjena v in- ventarju, ki je bil spisan leta 1675, v času škofa Venclja Viljema Hofkirchna (1670–1679). Portreti so bili prvo- tno nameščeni v prostoru, imenovanem velika dvorana (großer Saal) ali škofova soba (Bischofszimmer). Okrog leta 1830 je mogoče škofovo sobo locirati v prvo grajsko nadstropje. Med letoma 1835 in 1867 so portrete prenesli v dve sobi v drugem nadstropju, kjer so še sedaj. Vzor za škofovsko portretno galerijo so bile freske v škofovski kapeli samostana Seckau, ki jo je zasnoval škof Martin Brenner. Galerija je primerljiva z drugimi škofovskimi portretnimi galerijami v Salzburgu, Augsburgu, Dillin- genu, Kroměřížu in Šentandražu (danes v Mariboru). Paradigmatični za portretne galerije so trije temeljni koncepti: tradicija, nasledstvo in memoria.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.
Kako citirati
1.
Lein E. Contraphe der abgeleibten fürstlichen Bischöff zu Seccau. K portretni galeriji sekovskih škofov v gradu Seggau. +386 1 425 78 00 [Internet]. 1 [citirano 2. julij 2020.];24(2). Dostopno na: https://ojs.zrc-sazu.si/ahas/article/view/7718
Rubrike
Articles