Irena Birsa: Avstralska pesnica in znanstvenica slovenskega rodu

Avtorji

  • Igor Maver

Povzetek

V članku je analizirano znanstveno in umetniško delo Irene Birsa, ki se je rodila v Avstraliji slovenskim staršem. Spričo svoje prerane smrti leta 1991 raziskovalnega dela s področja slovenske izseljenske skupnosti v Avstraliji, posebej v državi Victoriji, ni uspela dokončati, vendar je leta 1994 posmrtno izšla njena knjiga člankov, esejev in razprav Slovenians in Australia, ki predstavlja dragocen vir podatkov za raziskovalce omenjenega področja. V drugem delu so predstavljene nekatere redke Birsine pesmi, ki obstoje v rokopisu, a so subtilno dovršene in praktično neznane širši publiki.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

Birsa, Irena. 1994. Slovenians in Australia. Ed. Keith Simkin. Bundoora: Birsa and La Trobe University.

Birsa, Irena. 1991. Our Little Suburban Plot of Land. In Barbara Suša, In Memoriam, Irena Birsa, avstralska Slovenka, Knjiga, 8/9, p. 304. The author wishes to thank Mrs Birsa form Melbourne for the manuscripts of unpublished poems.

Maver, Igor. 1998. Literarno ustvarjanje slovenskih izseljencev v Avstraliji v angleškem jeziku: Michelle Leber, Irena Birsa in Danijela Hliš. Slovenski izseljenski koledar, Ljubljana: SIM, pp. 239-243.

Objavljeno

1999-01-01

Kako citirati

Maver, I. . (1999). Irena Birsa: Avstralska pesnica in znanstvenica slovenskega rodu. Dve Domovini, (10). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/twohomelands/article/view/13274

Številka

Rubrike

Članki