Knjižna ocena - Gregor Antoličič, Maksimilijan. Cesar po Napoleonovi milosti Ljubljana: Cankarjeva založba, 2022, 191 str.

Avtorji

  • Miha Zobec

DOI:

https://doi.org/10.3986/dd.2023.2.11

Povzetek

Monografija slovenskega zgodovinarja Gregorja Antoličiča je prva na Slovenskem, ki pod drobnogled jemlje življenje Maksimilijana Habsburškega, najbolj znanega po tem, da je v 60. letih 19. stoletja prevzel mehiški prestol. Zgodbo o Maksimiljanovi mehiški avanturi sicer najdemo že v znanem stripu Meksikajnarji Zorana Smiljanića, njegovo življenjsko ozadje pa predstavljata tudi romana Prikazen iz Rovenske Draga Jančarja in Maks Dimitrija Rupla. Te romaneskne upodobitve je Antoličič v svoji monografiji nadgradil z zgodovinsko analizo in povzel tudi tiste epizode Maksimilijanovega življenja, ki slovenskemu bralcu niso tako znane. Pri tem si je pomagal s sistematičnim študijem arhivskega gradiva, pri čemer, razumljivo, prednjačijo viri iz avstrijskega prostora, ter s širokim naborom literature. Monografija je zastavljena klasično in v osmih poglavjih prikazuje najpomembnejše etape Maksimilijanovega življenja. Za slovenskega bralca, ki brata Franca Jožefa povezuje zlasti s potjo prostovoljcev v mehiško vojsko, je še posebej zanimivo, da je posebno poglavje posvečeno prav odpravi »meksikajnarjev«.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

2023-07-22

Kako citirati

Zobec, M. (2023). Knjižna ocena - Gregor Antoličič, Maksimilijan. Cesar po Napoleonovi milosti Ljubljana: Cankarjeva založba, 2022, 191 str. Dve Domovini, 2023(58). https://doi.org/10.3986/dd.2023.2.11

Številka

Rubrike

Članki