Krekova Vestfalska pisma: socialno-ekonomski pogledi in izseljenstvo

Avtorji

  • Marjan Drnovšek

Ključne besede:

Nemčija, slovenska migracijska situacija, začetek 20. stoletja, socialno-ekonomski vidiki migracij

Povzetek

Janez Evangelist Krek (1865–1917), katoliški duhovnik, politik, sociolog in časnikar je bil na prelomu v 20. stoletje močno prisoten v takratni avstrijski in slovenski javnosti. Njegovo delovanje je bilo razpeto med Ljubljano, takratno neformalno prestolnici Slovencev in glavnim mestom dežele Kranjske, in Dunajem. Imel je močan socialni čut do kmetov in delavcev in bil nasprotnik kapitalističnega sistema. Kot katolik je nasprotoval liberalizmu in socialni demokraciji, sam pa je bil utemeljitelj krščanskega socializma na Slovenskem. Bil je propagator zadružništva na Slovenskem. Leta 1899, ko je bil že poslanec v dunajskem državnem zboru, je odšel kot katoliški misijonar med slovenske priseljence v Porurje in Vestfalijo v Nemčiji. O svojih stikih, doživetjih in razmišljanjih v Nemčiji je v dobrem mesecu dni poslal 20 pisem, ki jih je objavil katoliški časnik Slovenec v Ljubljani. Postala so znana kot Vestfalska pisma in so pomenila nekakšno odkritje slovenskega izseljevanja v Nemčijo, ki je bilo v senci takratnega množičnega izseljevanja Slovencev v Združene države Amerike. Pisma odkrivajo njegova razmišljanja o vlogi migracij na Slovenskem, primerja gospodarske, socialne, verske, kulturne in še kakšna razmerja, tj. podobnosti in različnosti med slovenskim prostorom in Nemčijo. Grajal je zaostalost na področju modernizacije dela in življenja na Slovenskem, kar je bila po Kreku posledica dunajske politike. Bil je duhovit pisec in govornik. Ljudje so ga radi brali in poslušali. Krek je bil med prvimi, ki se je migracijske problematike lotil s teoretičnega in praktičnega vidika. V avstrijskem državne zboru se je zavzemal za sprejetje migracijskega zakona (1905), ki bi urejal to področje, zlasti z vidika zaščite avstrijskih izseljencev na poti in v novih okoljih. Zakon ni bil sprejet do razpada habsburške monarhije (1918). Na migracijska vprašanja je gledal kot na socialna vprašanja. Izpostavil je podobo slovenskih izseljencev, ki niso bili obupani, izžeti, brezvoljni ljudje, ampak mladi, polni upov na boljše življenje, pripravljeni na trdo, vendar tudi dobro plačano delo. Poudarja njihovo izobrazbo, ki ni bila nizka, kar je bila posledica dobrih avstrijskih šol. V duhu tistega časa se je kot katoliški duhovnik sprijaznil z dejstvom, da je izseljevanje stalni pojav, ki ga ni mogoče zaustaviti, možno pa olajšati odhod v nova okolja. To je bolj ali manj uspešno delala Rafaelova družba v Ljubljani (*1907), ki je nastala po nemškem vzoru. Sklenem lahko, da se je izseljenske problematike najbolj zavedala katoliška cerkev na Slovenskem in hkrati poskušala delovati v smeri izboljšanja stanja izseljencev na poti in v tujini. Manj interesa zanje so pokazali liberalni krogi, še manj socialistični. Prvim je bil v interesu kapital drugim je bila v duhu internacionalizma domovina ves svet.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Marjan Drnovšek

Dr. zgodovine in arhivist, znanstveni svetnik, Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU, Novi trg 2, SI-1000 Ljubljana

Literatura

Adlešič, Jurij (1909): Organizacija slovenskega izseljeništva. V: Čas, zv. 4 in 5. Ljubljana: Leonova družba.

Bonač, Vladimir (1960): Slovenci v Westfaliji. V: Slovenski izseljenski koledar 1960. Ljubljana: Slovenska izseljenska matica.

Brockhaus’ kleines Konversations-Lexicon (1914). Leipzig: F. A. Brockhaus.

Bren, Hugon (1928): Slovenci v inozemstvu. V: Slovenci v desetletju 1918–1928. Ljubljana: Leonova družba.

Brumen, Vinko (1968). Srce v sredini: življenje, delo in osebnost Janeza Evangelista Kreka, Buenos Aires: Baraga.

Dahlmann, Dittmar, Kotowski, Albert S., Karpus, Zbigniew (ur.) (2005): Schimanski, Kuzorra und andere. Polnische Einwanderer im Ruhrgebiet zwischen der Reichsgründung und dem Zweiten Weltkrieg. Essen: Klartexz.

Daniels, Roger (2002): Coming to America. A History of Immigration and Ethnicity in American Life. New York: Perennial.

Deželić, Berislav Đuro (1931): Naša emigracija u Njemačkoj. Zagreb: Jugoslovanska Štampa d.d.

Dolenec, Ivan (1923): Dr. Janez Ev. Krek. Izbrani spisi. I. zvezek. Celje: Družba sv. Mohorja.

Dolenec, Ivan (1933): Dr. Janez Ev. Krek. Izbrani spisi. IV. zvezek: prvikrat v državnem zboru (1897–1900). Celje: Družba sv. Mohorja.

Drnovšek, Marjan (1989): Odmevnost Trunkove knjige Amerika in Amerikanci v letih 1912–1913. V: Zgodovinski časopis, 43, št. 4. Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije.

Drnovšek, Marjan (1993): Izseljevanje z območja lavantinske škofije pred prvo svetovno vojno in odnos Cerkve do tega pojava. Celje: Mohorjeva družba.

Drnovšek, Marjan (1998): Usodna privlačnost Amerike. Ljubljana: Nova revija.

Drnovšek Marjan (1998): Podoba Amerike na ilustracijah Ivana Vavpotiča. V: Kronika, 47, št. 1–2. Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije.

Drnovšek, Marjan (1991): Pot slovenskih izseljencev na tuje.Od Ljubljane do Ellis Islanda – Otoka solza v New Yorku, 1880–1924. Ljubljana: Založba Mladika.

Drnovšek, Marjan (2002). Slovenski izseljenci in katoliška Cerkev. V: Cerkev na Slovenskem v 20. stoletju. Ljubljana: Družina.

Drnovšek, Marjan (2003): »Izseljevanje je rakrana na telesu našega naroda«. Historični seminar 4. Zbornik predavanj 2001–2003 (ur. M. Kokole, V. Likar, P. Weiss), Ljubljana : Založba ZRC.

Drnovšek, Marjan (2004): Osebno in javno v izseljenski korespondenci. V: Dve domovini / Two Homelands, 20. Ljubljana: Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU.

Drnovšek, Marjan (2006): Pogledi na »domovino« in »tujino« skozi optiko izseljenstva. V: Mitsko in stereotipno v slovenskem pogledu na zgodovino, Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije.

Forberg, Martin (1990): Foreign Labour, the State and Trade Unions in Imperial Germany, 1890–1918. New York & Oxford & Munich: Berg.

Friš, Darko (1995): Ameriški Slovenci in katoliška Cerkev 1871–1924. Celovec- Ljubljana-Dunaj: Mohorjeva založba.

Granda, Stane (1998): Krek in slovensko zadružništvo. V: Janez Evangelist Krek (1865–1917). Maribor: Slomškova založba.

Jurčec, Ruda (1935): Krek, Janez Evangelist. Ljubljana: Hram.

Klemenčič, Matjaž (1984). Slovenci v ameriški statistiki v 19. in 20. stoletju. V: Celovški zvon, II/4. Celovec: Mohorjeva družba.

Kolar, Bogdan (1990). Družba svetega Rafaela do ustanovitve ljubljanske podružnice. V: Dve domovini / Two Homelands 1. Ljubljana: Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU.

Kolar, Bogdan (1992): Janez Evangelist Krek in izseljenstvo. V: Krekov simpozij v Rimu. Celje: Mohorjeva družba.

Kolar, Bogdan (1998): Krek in izseljenci. V: Janez Evangelist Krek (1865–1917), Maribor: Slomškova založba.

Krek, Janez Evangelist (1895): Črne bukve kmečkega stanu. Jedro kmečkega vprašanja. Ljubljana: Katoliška tiskarna (tisk).

Kuhar, Alojzij (1939): Naše izseljensko vprašanje. V: Spominski zbornik Slovenije. Ljubljana: založba Jubilej.

Lukan, Walter (1992 a): Krek, Janez Evangelist. Enciklopedija Slovenije 6, Ljubljana: Mladinska knjiga.

Lukan Walter (1992 b): Janez Ev. Krek – biografski in bibliografski pregled. V: Krekov simpozij v Rimu. Celje: Mohorjeva družba.

Mačkovšek, Janko (1912): Narodno obrambno delo. V: Napredna misel, I, zv. 4. Krško: Mihajlo Rostohar.

Melik, Vasilij (1992): Pomen Kreka za slovensko zgodovino. V: Krekov simpozij v Rumu. Celje: Mohorjeva družba.

Mulaček, Ivan (1913): Naše izseljevanje v številkah. V: Čas, zv. 4. Ljubljana: Leonova družba.

Omahen, Franc (1938): Naše izseljevanje v letih 1936–1937. V: Izseljenski zbornik 1938. Ljubljana: Družba sv. Rafaela.

Orožen, Martina (1992): Krekov časnikarski jezik. V: Krekov simpozij v Rimu. Celje: Mohorjeva družba.

Peters-Schildgen, Susanne (2003): Polish Pits and Community Formation in the Northern Ruhr Area until 1939. V: Irish and Polish Migration in Comparative Perspective. Essen: Klartext.

Poročilo o II. slovenskem katoliškem shodu, ki se je vršil leta 1900 v Ljubljani (1901). Ljubljana:

Slavec, Ingrid (1982): Slovenci v Manhheimu. Ljubljana. Znanstveni inštitut Filozofske fakultete.

Štumberger, Saška (2007): Slovenščina pri Slovencih v Nemčiji. Ljubljana: Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

Šušteršič, Franc (1891): Slovenci v Ameriki. V: Koledar Družbe sv. Mohorja. Celovec: Družba sv. Mohorja.

Trunk, Jurij (1912): Amerika in Amerikanci. Celovec: samozaložba.

Valenčič, Vlado (1990): Izseljevanje Slovencev v tujino do druge svetovne vojne. V: Dve domovini / Two Homelands 1. Ljubljana: Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU.

Vestnik Rafaelove družbe (1913): Družba sv. Rafaela v Ljubljani za naše izseljence. V: Občinska uprava, VIII/1913, št. 13 in 14.

Vidovič-Miklavčič, Anka (1992): Krekovo zadružništvo: teorija in praksa. V: Krekov simpozij v Rimu. Celje: Mohorjeva družba.

Vodopivec, Peter (1994). Slovenski študentje in Dunaj pred prvo svetovno vojno. V: Dunaj in Slovenci. Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije & ZRC SAZU.

Wandruszka, Adam (1980): Die Habsburgermonarchie 1848–1918, Band III, Die Völker des Reiches, 1. Teilband. Wien: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften.

Werner, Erich (1985). Slovenci v Porurju. Ljubljana: Slovenska izseljenska matica.

Winkler I. (1912): Narodnostni prirastek in izseljevanje na Češkem (poročilo). V: Napredna misel, I. zv. 5. Krško: Mihajlo Rostohar.

Zwitter, Fran (1962): Nacionalni problemi v Habsburški monarhiji. Ljubljana: Slovenska matica.

Prenosi

Objavljeno

2007-01-01

Kako citirati

Drnovšek, M. . (2007). Krekova Vestfalska pisma: socialno-ekonomski pogledi in izseljenstvo. Dve Domovini, (25). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/twohomelands/article/view/11413

Številka

Rubrike

Članki