Prilagajanja imigrantskih jedilnikov: Transformacije prehranjevalnih vzorcev pri imigrantih iz drugih nekdanjih jugoslovanskih republik v Sloveniji

Avtorji

  • Luka Zevnik
  • Peter Stankovič

Ključne besede:

hrana, etničnost, nacionalizem, imigranti, Slovenija

Povzetek

V Sloveniji živi pomembna etnična manjšina imigrantov, ki se je v preteklih desetletjih priselila iz drugih republik nekdanje Jugoslavije. V kvalitativno zastavljeni raziskavi avtorja iščeta morebitne spremembe njihovih prehranjevalnih vzorcev v Sloveniji, pri tem pa ju zlasti zanimajo interpretativni okviri, s katerimi (si) imigranti pojasnjujejo morebitne spremembe prehranjevanja. Raziskava ugotavlja visoko stopnjo pragmatizma v odnosu do prehranjevanja, fatalizem nasproti spremembam in omejitvam, odsotnost nacionalističnih prvin v utemeljitvah kulinaričnih izbir in veliko mero strpnosti do vseh oblik morebitnih kulinaričnih drugačnosti.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Luka Zevnik

Asistent na Katedri za kulturologijo, Univerza v Ljubljani, FDV, Kardeljeva ploščad 5, SI-1000 Ljubljana

Peter Stankovič

Izredni profesor na Katedri za kulturologijo, Univerza v Ljubljani, FDV, Kardeljeva ploščad 5, SI1000 Ljubljana

Literatura

Ashley, Bob, Joanne Hollows, Steve Jones in Ben Taylor (2004). Food and Cultural Studies. Oxon: Routledge.

Bhabha, Homi K. (2002). Interrogating identity: The post colonial prerogative. Identity: A reader (ur. Paul du Gay, Jessica Evans in Peter Redman). London: Sage Publications.

Bearsworth, Alan in Teresa Kiel (2001). Sociology on the Menu. New York: Routledge.

Butler, Judith (2002). Critically Queer. Identity: A reader (ur. Paul du Gay, Jessica Evans in Peter Redman). London: Sage Publications.

Flick, Uwe (2006). An introduction to qualitative research. London: Sage.

Glenny, Misha (2000). The Balkans 1804–1999. Nationalism, War and the Great Powers. London: Granta Books.

Gilroy, Paul (1997). Diaspora and the detours of identity. Identity and Difference (ur. Kathryn Woodward). London: Sage Publications, 299–346.

Hall, Stuart (2000). The spectacle of the “other”. Representation: Cultural Representations and Signifying Practices (ur. Stuart Hall). London: Sage Publications, 223–290.

Harris, Marvin (1986). Good To Eat: Riddles of Food and Culture. New Tork: Simon & Shuster.

Huttunen, Laura (2005). “Home” and ethnicity in the context of war: Hesitant diasporas of Bosnian Refugees. European Journal of Cultural Studies 177(7): 177–195.

Kamin, Tanja in Blanka Tivadar (2002). Moram? Smem? Naj? Skrb za hrano. Socialna pedagogika 6: 279–308.

Kamin, Tanja in Blanka Tivadar (2003). Laično upravljanje s telesom v imenu zdravja: iskanje ravnotežja s prehranjevanjem. Teorija in praksa 40: 889–906.

Khan, Aisha (1994). “Jutha” in Trindinad: Food, pollution, and hierarchy in a Caribbean diaspora community. American Ethnologist 21(2): 245–269.

Kulinarična Slovenija, http://www.kulinarika.net/clanki/slovenskakuhinja.asp (25. 2. 2008).

Levi-Strauss, Claude (1964). Le cru et le cuit: Mythologiques I. Paris: Plon.

Lupton, Deborah (1996). Food the Body and the Self. London: Sage Publications.

Mennel, Stephen, Anne Murcott in Anneke van Otterloo (1993). The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture. London. Sage.

Montanari, Massimo (1998). Lakota in izobilje: Zgodovina prehranjevanja v Evropi. Ljubljana: Založba /*cf.

Ritzer, George (2007). The McDonaldization of Society. Thousand Oaks: Pine Forge Press.

Segal, Lynn (1997). Sexualities. Identity and Difference (ur. Kathryn Woodward). London: Sage Publications.

Saunders, Jennifer B. (2007). “I don't eat meat”: Discourse on food among transnational Hindus. Contributions to Indian Sociology 41(2): 203–223.

Statistični urad Republike Slovenije (2002). Popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj. Ljubljana: Statistični urad Republike Slovenije.

Taylor, J. Steven in Robert Bogdan (1998). Introduction to Qualitative Research Methods: A Guidebook and Resource. New York: John Wiley & Sons, Inc.

Todorova, Maria (2001). Imaginarij Balkana. Ljubljana: Inštitut za civilizacijo in kulturo.

Visser, Margaret (1999). Food and Culture: Interconnections. Social Research 1(66): 117–130.

Wilk, Richard (1999). “Real Belizean food”: Building national idenity in the transnational Carribean. American Anthropologist 101(2): 244–255.

Woodward, Kathryn (1997). Concepts of Identity and Difference. Identity and Difference (ur. Kathryn Woodward). London: Sage Publications, 299–346.

Zevnik, Luka in Peter Stanković (2008). Jedilniki v Novih Fužinah. Teorija in praksa 45(5): 552–574.

Prenosi

Objavljeno

2010-01-01

Kako citirati

Zevnik, L. ., & Stankovič, P. . (2010). Prilagajanja imigrantskih jedilnikov: Transformacije prehranjevalnih vzorcev pri imigrantih iz drugih nekdanjih jugoslovanskih republik v Sloveniji. Dve Domovini, (31). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/twohomelands/article/view/11056

Številka

Rubrike

Članki