Jezikovna mobilnost na obrobju osrednje Evrope in multikulturna dediščina na začetku 20. stoletja

Avtorji

  • Oto Luthar

Ključne besede:

interkulturalizem, multikulturalizem, večjezičnost, hrana, kuharski recepti, gospodinjstvo, Prekmurje, meja

Povzetek

Na podlagi analize več jezične rokopisne zbirke kuharskih receptov skuša avtor rekonstruirati proces nacionalne samoidentifikacije v času pred prvo svetovno vojno in po njej. Pri tem ugotavlja, da se je na tromeji med Madžarsko, Avstrijo in Slovenijo interkulturalizem, ki je vse do izbruha vojne zaznamoval vse dimenzije vsakdanjega življenja v pokrajini med Muro in Rabo, v veliki meri ohranil vse do druge svetovne vojne. Po njegovem mnenju se je tipični zahodnopanonski multikulturalizem, ki so ga v veliki meri sooblikovali tudi vplivi iz hrvaškega Medžimurja, domala neokrnjen ohranil skozi obe desetletji med obema vojnama. O tem pričajo tako prakse iz vsakdanjega življenja kot tudi počasno uveljavljanje slovenskega šolstva in novega sistema javne uprave Kraljevine SHS. Ne glede na energično slovenizacijo Prekmurja se je v vsakdanji govorici bi- ali celo trilingvizem ohranil vse do srede štiridesetih let prejšnjega stoletja. Ali rečeno drugače, tako hrana kakor tudi opis njene priprave pričata o tem, da je interkulturalizem belle époque prešel v sodobni multikulturalizem obmejnih regij in se kot tak ohranil globoko v 20. stoletje.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Oto Luthar

PhD in History, Research Advisor, Research Centre of the Slovenian Acadamey of Sciences and Arts (ZRC SAZU), Novi trg 2, SI-1000 Ljubljana

Literatura

Brumen, Borut (1995). Na robu zgodovine in spomina. Urbana kultura Murske Sobote med letoma 1919 in 1941. Murska Sobota: Pomurska založba.

Cole, Laurence, Unovsky, Daniel (2007). The Limits of Loyalty. Imperial Symbolism, Popular Allegiance, and State Patriotism in the Late Habsburg Monarchy. New York, Oxford: Berghahm Books.

Freedman, Paul (2012). The Circulation of Food. The Medieval Spice Trade. The Oxford Handbook of Food History (ed. Jeffrey Pilcher M.). Oxford: Oxford University Press.

Haberl Zemljič, Andrea (2012). Pustiti jezik v vasi. Ohranjanje in opuščanje slovenskega jezika v Radgonskem kotu. Ljubljana: Inštitut za narodnostna vprašanja, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

Harvey, Karen (2009). History and Material Culture. A Student’s Guide to Approaching Alternative Sources. London: Routledge.

Ilešič, Svetozar (1959). Pregled razvoja Murske Sobote. Geografski zbornik. Murska Sobota.

Kranjec, Miško (1967). Rdeči gardist III. Murska Sobota: Pomurska založba.

Kokolj, Miroslav (1957). Prekmurje v prevratni dobi. Svet ob Muri. Murska Sobota.

Marranca, Bonnie (ed.) (2003). A Slice of Life. New York: Overlook Duckworth.

Gräfin Schönfeldt, Sybil (2004). “Feine Leute kommen spät ...” oder Bei Thomas Mann zu Tisch. Tafelfreuden im Lübecker Buddenbrookhaus. Zürich, Hamburg: Arche.

Slavič, Matija (1921). Prekmurje. Ljubljana.

Slavič, Matija (1935). Prekmurske meje v diplomaciji (ed. Vilko Novak). Slovenska knjiga: Beltinci.

Teply, Bogo (1970). Spomini na Soboto in njeno gimnazijo (1926–1928). Petdeset let gimnazije v Murski Soboti. Murska Sobota.

Tucker, Susan ed. (2009). Setting the table in New Orleans. New Orleans Cuisine: Fourteen Signature Dishes and Their Histories. Jackson: University Press of Mississippi.

Zelko, Ivan (1962). Murska Sobota. Kronika X/1. Ljubljana.

Zorn, Tone (19849. Iz šolske problematike v Prekmurju po priključitvi k Jugoslaviji v letih 1919–1922. Časopis za zgodovino in narodopisje 55/1. Maribor.

Objavljeno

2014-01-01

Kako citirati

Luthar, O. . (2014). Jezikovna mobilnost na obrobju osrednje Evrope in multikulturna dediščina na začetku 20. stoletja. Dve Domovini, (39). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/twohomelands/article/view/10830

Številka

Rubrike

Članki