Everyday Food Culture of the Zasavje Miners with Regard to Food Supply Booklets and Other Sources of Provisions
DOI:
https://doi.org/10.3986/Traditio2005340208Keywords:
Zasavje, rudarji, vsakdanja prehrana, viri oskrbe, nabavne knjižice // Zasavje, coal miners, everyday food culture, food supply, food supply bookletsAbstract
V prispevku je obravnavana vsakdanja prehrana zasavskih mezdnih delavcev, med katerimi prevladuje poklicna skupina rudarjev in njihovih družin. Z analizo nabavnih knjižic kot primarnega vira pojasnjuje, zakaj se je pri nižjih družbenih plasteh središče zanimanja za prehrano premaknilo z načina priprave živil na način nabave. Predstavljeni so raznoteri individualni viri oskrbe s hrano v industrijskem okolju in regionalna kuhinja na dozdaj slabo raziskanem območju Slovenije.
***
The article focuses on everyday food culture of minimumwage workers, mostly miners, and their families in Zasavje. An analysis of food supply booklets as a primary source shows why the interest of this lower social class had shifted from food preparation to food supply. Examined is a variety of food supply sources and local cuisine in this industrial, hitherto seldom researched, region.
Downloads
References
Baš, Angelos. 1980. Hrana. V: Slovensko ljudsko izročilo. Ljubljana: Cankarjeva založba: 111–118.
Brečko, Stanko. 1978. Hrastnik skozi desetletja. Hrastnik: Občina Hrastnik.
Čepič, Zdenko. 1999. Oris zagotovljene preskrbe v Jugoslaviji v obdobju 1949–1953. Prispevki za novejšo zgodovino 39 (2): Ljubljana: Inštitut za novejšo zgodovino: 157–167.
Fels, J. in K. Valentinič. 1978. Kronika Hrastnika 1874–1886. V: Brečko, Stane: Hrastnik skozi desetletja. Hrastnik: Kulturna skupnost: 457–509.
Godina - Golija, Maja. 1992. Iz mariborskih predmestij. O življenju in kulturi mariborskih delavcev v letih 1919 do 1941. Maribor: Založba obzorja Maribor.
Godina - Golija, Maja. 1996. Prehrana v Mariboru v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja. Maribor: Založba Obzorja Maribor.
Godina - Golija, Maja. 2000. Sodobna prizadevanja v etnološkem raziskovanju prehrane. Traditiones 29 (1): 227–234.
Godina - Golija, Maja. 2001. Pomen kuharskih knjig za etnološko proučevanje prehrane. Traditiones 30 (1): 293–302.
Hacin, Nevenka idr. 2001. Srečno… Črne doline. Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje.
Kalšek, Miran in Nevenka Hacin. 2003. Razvoj trgovine v Zasavju. Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje.
Krassnig, Filip. 1965. Kronika občine Trbovlje [Tipkopis].
Lenarčič, Tine. 2000. Obrt in podjetništvo v Trbovljah. Trbovlje: Območna obrtna zbornica Trbovlje.
Makarovič, Gorazd. 1991. Prehrana v 19. stoletju na Slovenskem. Slovenski etnograf 33–34: 127–206.
Mencej, Martin. 1936. Trbovlje – socialni prerez. Ljubljana: Mala biblioteka.
Mlakar Adamič, Jana. 2003. Rudarsko stanovanje. Bivalna kultura skozi čas. Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje.
Mlakar Adamič, Jana. 2004. Teknilo nam je! Trbovlje: Zasavski muzej Trbovlje
Montanari, Massimo. 1998. Lakota in izobilje. Ljubljana: *Cf.
Orožen, Janko. 1958. Zgodovina Trbovelj, Hrastnika in Dola. Trbovlje: OLO Trbovlje.
Orožen, Janko. 1980. Zgodovina Zagorja ob Savi. Zagorje ob Savi: Občina Zagorje ob Savi.
Roš, Boštjan. 1940. Moji mladostni spomini. Etnolog 13: 42–92.
Šorn, Jože. 1966. Nominalni prirastek delavskih mezd in načini računanja draginjskih doklad v Sloveniji pred okupacijo. Prispevki za zgodovino delavskega gibanja 6 (1–2): 55–61.
Tomažič, Tanja. 1984. Gospodinjski izdatki v meščanski družini. Traditiones 13: 111–126.
Valenčič, Vlado. 1970. Kulturne rastline. V: Gospodarska in družbena zgodovina Slovencev. Zgodovina agrarnih panog 1. Agrarno gospodarstvo. Ljubljana: Državna založba Slovenije: 251–272.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors guarantee that the work is their own original creation and does not infringe any statutory or common-law copyright or any proprietary right of any third party. In case of claims by third parties, authors commit their self to defend the interests of the publisher, and shall cover any potential costs.
More in: Submission chapter