(Pre)hrana – med tradicijo, (re)teritorializacijo in ustvarjalnostjo: O projektu Alpfoodway, 100 % lokalno in še kaj
Keywords:
prehrana, hrana, AlpFoodway, 100 % lokalno, etnologija, antropologijaAbstract
Avtorica skicira epistemične razsežnosti in historiat antropološkega in etnološkega preučevanja prehrane ter na podlagi empiričnih raziskovalnih izkušenj (tudi v okviru dveh recentnih aplikativnih projektov – AlpFoodway in 100 % lokalno) opozori na težave raziskovalne integritete v sočasju medijske proliferacije gastronomije, mnogovrstnih tveganj s hrano ter projektifikacije raziskav in celotne družbe.
Downloads
References
Appadurai, A. 1981: Gastro-Politics in Hindu South Asia. American Ethnologist 8/3, 494–511.
Barthes, R. 2008 [1961]: Toward a Psychosociology of Contemporary Food Consumption. V: C. Counihan in P. Van Esterik (ur.), Food and Culture: A Reader. New York: Routledge, 28–35.
Bilig, M. 1995: Banal Nationalism. London: Sage. Bogataj, J. 1999: Mleko: Dediščina, hrana, simbol. Ljubljana: Rokus.
Bogataj, J. 2000: Kuhinja Slovenije: Mojstrovine nove kuharske umetnosti. Ljubljana: Rokus. Bogataj, J. 2007: Okusiti Slovenijo. Ljubljana: Rokus.
Bogataj, J. 2011: Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije. Ljubljana: Rokus.
Bogataj, J. 2013: Potice iz Slovenije: 40 receptov za najboljše sladke in slane potice, za vsakdanjike in praznike, za vse letne čase. Ljubljana: Rokus Klett.
Bogataj, J. 2014: Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele: Z Ljubljančani za vsakdanjo in praznično mizo. Ljubljana: Turizem.
Bogataj, J. 2017: Koline. Ljubljana: Založba Rokus Klett.
Bourdieu, P. 1979: La Distinction: Critique sociale du jugement. Paris: Les Éditions de Minuit.
Counihan, C. in P. Van Esterik (ur.) 2008: Food and Culture: A Reader. New York: Routledge.
Debevec, L. in B. Tivadar 2006: Making Connections through Foodways: Contemporary Issues in Anthropological and Sociological Studies of Food. Anthropological Notebooks 12, 5–16.
DeSoucey, M. 2010: Gastronationalism: Food Traditions and Authenticity Politics in the European Union. American Sociological Review 75/3, 432–455.
Douglas, M. 1971: Deciphering a meal. V: C. Geertz (ur.), Myth, Symbol, and Culture. New York: W. W. norton, 61–81.
Godina-Golija, M. 1996a: Teoretična izhodišča etnološkega preučevanja prehrane. Traditiones 25, 211–221.
Godina Golija, M. 1996b: Prehrana v Mariboru v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja. Maribor: Za- ložba Obzorja.
Godina Golija, M. 1998a. Oven-Cooking Stove- Microwave: Changes in the Kitchen Appliances in Slovenia. V: M. R. Schärer in A. Fenton (ur.), Food and Material Culture. East Lothian: Tuckwell Press, 88–94.
Godina Golija, M. 1998b. Pomen uvajanja krompirja za spreminjanje prehrane na Slovenskem. Tra- ditiones 27, 25–38.
Godina Golija, M. 2000: Sodobna prizadevanja v etnološkem raziskovanju prehrane. Traditiones 29/1, 227– 233.
Godina Golija, M. 2001: Pomen kuharskih knjig za etnološko raziskovanje prehrane. Traditiones 30/1, 293–302.
Godina Golija, M. 2012: »Pa smo stali v procesijah pred pekarnami...«: O lakoti in pomanjkanju v Mariboru med prvo svetovno vojno. V: M. Godina Golija (ur.), Vojne na Slovenskem: Pričevanja, spomini, podobe. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 47–61.
Godina Golija, M. in Š. Ledinek Lozej 2018: Po- men in cilji projektov ohranjanja dediščine prehrane: Register nesnovne kulturne dediščine, Etnofolk in AlpFoodway. Etnolog 28: 85–103.
Grasseni, C. 2017: The Heritage Arena: Reinventing Cheese in the Italian Alps. New York in Oxford: Berghahn.
Harris, M. 1985: Good to Eat: Riddles of Food and Culture. New York: Simon and Schuster.
Herzfeld, M. 2004: The Body Impolitic: Artisans and Artifice in the Global Hierarchy of Value. Chicago: University of Chicago Press.
Herzfeld, M. 2005: Cultural Intimacy: Social Poetics in the Nation-State. New York: Routledge.
Herzfeld, M. 2016: Culinary Stereotypes: The Gustatory Politics of Gastro-Essentialism. V: J. A. Klein in J. L. Watson (ur.), The Handbook of Food and Anthropology. London, New York, Oxford, New Delhi, Sydney: Bloomsbury, 31–47.
Klein, J. A. in J. L. Watson (ur.) 2016: The Handbook of Food and Anthropology. London, New York, Oxford, New Delhi, Sydney: Bloomsbury.
Kuhar, B. 1988: Kuhinja v baroku: (17. in 18. stoletje). Ptuj: Pokrajinski muzej.
Kuhar, B. in L. Plesničar-Gec 1996: Emona in rimska kuhinja. Ljubljana: Mestni muzej in Kmečki glas.
Kuhar, B. in J. Mlinarič 2002: Samostanska kuhinja. Ljubljana: Kmečki glas.
Ledinek Lozej, Š. 1999: Planina Krstenica [Di- plomska naloga]. Univerza v Ljubljani.
Ledinek Lozej, Š. 2002: Pričevanja o nekdanji ureditvi in življenju v planini Krstenica. Traditiones 31/1, 69–90.
Ledinek Lozej, Š. 2020: Znamčenje tolminskega sira. Traditiones 49/3: 53–80.
Ledinek Lozej, Š. 2021: Labelling, Certification and Branding of Cheeses in the Southeastern Alps (Italy, Slovenia): Montasio, Bovec, Tolminc and Mohant cheese. Acta geographica Slovenica 61/1, 153–168.
Lévi-Strauss, C. 1994 [1962]: Totemizem danes. Ljubljana: Studia humanitatis.
Lévi-Strauss, C. 2008 [1966]. Culinary triangle. V: C. Counihan in P. Van Esterik (ur): Food and Culture: A reader. New York: Routledge, 36–43.
Ličen D. 2015: THe Fine and the Tasteless: Istrian Culinary Experts and Taste. Traditiones 44/3: 113-30.
Ličen, D. 2017: The »Authentic« Blend: Experts Weigh in on Istrian Food. Digest 5/2. http://digest.champlain.edu/vol5_issue2/PDFs/licen.pdf(dostop: 5. 11. 2021).
Ličen, D. 2018: Reinventing Habsburg Cuisine in Twenty-First Century Trieste. Folklore 71, 37–54.
Ložar, R. 1944: Ljudska hrana. V: R. Ložar (ur.), Narodopisje Slovencev 1. Ljubljana: Klas, 192–210.
Makarovič, G. 1986: Kuhinjska oprema, kuhinje, kuharice in prehrana v XVII. stoletju na Slovenskem. Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu 50, 43–72.
Makarovič, G. 1991: Prehrana v 19. stoletju na Slovenskem. Slovenski etnograf 33–34: 127–205.
Makuc, N. 2021: Goriška kulinarična dediščina v knjižnih izdajah. Izvestje 18, 3–9.
Mlakar Adamič, J. 2004: Teknilo nam je! Trbovlje: Zasavski muzej.
Mlakar Adamič, J. 2005: Vsakdanja prehrana zasavskih rudarjev v luči nabavnih knjižic in drugih virov oskrbe. Traditiones 34/2, 135–153.
Mlakar Adamič, J. 2013: Okusno iz zasavske kuhinje. Zagorje: Regionalni center za razvoj.
Mlekuž, J. (ur.) 2015: Venček domačih: Predmeti, Slovencem sveti. Ljubljana: Založba ZRC SAZU.
Mlekuž, J. 2017: Kranjsko klobasanje: Slovenska zgodovina, kot jo pišejo packe kranjske klobase na časopisnem papirju. Ljubljana: Beletrina.
Mlekuž, J. 2020a: The Renaissance of Sausage: The Role of Kranjska Sausage in the Contemporary Process of Reconstructing the Slovenian Nation. Na-ions and nationalism 26/2, 407–423.
Mlekuž, J. 2020b: The Sausage that Awakened a Nation: The Carniolan Sausage in the Slovenian National Imagination. Rethinking History 24/3-4, 503–522.
Mlekuž, J. 2020c: Pijača z zaslugami za narod: Slivovka in banalni nacionalizem v izbranem časopisju socialistične Jugoslavije. Traditiones 49/3, 115–134.
Novak, V. 1947: Ljudska prehrana v Prekmurju: Etnografska študija. Ljubljana: Slovenski knjižni zavod.
Plahuta, S. in V. Ličer (ur.) 2002: Prehrana na Goriškem. Nova Gorica: Goriški muzej.
Rajšter, B. 2003: Knapovška košta: Prehrana in prehrambena kultura rudarjev mežiškega rudnika v 20. stoletju. Mežica: Rudnik svinca in cinka Mežica v zapiranju.
Rajšter, B. 2004: Libeliška kuharica: Da ne boš vočn od mize šov: Prehrambena kultura prebivalcev Libelič in okolice. Libeliče: Kulturno prosvetno društvo.
Winter, M. 2003: Embeddedness, the New Food Economy and Defensive Localism. Journal of Rural Studies 19/1, 23–32.
Spletni vir 1: Kmetijstvo in zeleni dogovor. https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/agriculture-and-green-deal_sl (dostop: 30. 10. 2021).
Spletni vir 2: Farm to Fork Strategy. https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-stra- tegy_en (dostop: 30. 10. 2021).
Spletni vir 3: AlpFoodway. https://www.alpine-space.org/projects/alpfoodway/en/home (dostop: 31. 10. 2021).
Spletni vir 4: Listina alpske prehranske dedišči- ne. https://www.alpfoodway.eu/paper/slovenian (dostop: 2. 11. 2021).
Spletni vir 5: 100 % Local. https://www.alpine-region.eu/projects/100-local (dostop: 2. 11. 2021).
Spletni vir 6: Naša super hrana. https://www.nasasuperhrana.si/ (dostop: 3. 11. 2021).
Spletni vir 7: Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem. https://www.kranj.si/files/dogodki/vabilo-br- do-27-08-13-08-fv.pdf (dostop: 3. 11. 2021).
Spletni vir 8: Izvorno slovensko. http://provital.si/izvorno_slovensko.html (dostop: 3. 11. 2021).
Spletni vir 9: Hrana za boljši jutri. http://www.foodsummit.eu/si/ (dostop: 3. 11. 2021).
Spletni vir 10: Our Common Future. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/ 5987our-common-future.pdf (dostop: 23. 11. 2021).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors guarantee that the work is their own original creation and does not infringe any statutory or common-law copyright or any proprietary right of any third party. In case of claims by third parties, authors commit their self to defend the interests of the publisher, and shall cover any potential costs.
More in: Submission chapter