Ali lahko (po)ustvarjena prazgodovinska jed iz obdobja gradišč vsebuje fižol?

Authors

  • Jasna Fakin Bajec

Keywords:

prazgodovinska gradišča, etnobotanika, Kras, turizem, doživetja, kulinarika, poustvarjanje jedi

Abstract

V okviru projekta Kaštelir: Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja, ki ga je v letih 2018–2021 izvajala Občina Komen, je poleg arheoloških in botaničnih raziskav o življenju v gradiščih nastalo več turističnih doživetij in izdelkov. Med njimi se po izbranih restavracijah na Krasu ponuja poustvarjena prazgodovinska jed – enolončnica, postrežena v rekonstruirani prazgodovinski skledi. Pri njenem oblikovanju so se povezala arheološka, etnološka in kuharska znanja, vendar je nastanek jedi odprl pomembno raziskovalno vprašanje o načinih poustvarjanja arheološke dediščine za turizem. Članek pod drobnogled postavlja pomembne korake pri nastajanju kulinarične dediščine, da pomembnih strokovno-znanstvenih spoznanj ne razvrednotimo ali popačimo.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Jasna Fakin Bajec

ZRC SAZU, Inštitut za kulturne in spominske študije

References

Bakan, B. idr. 2021: Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja: priročnik za prepoznavanje divjih rastlin s poudarkom na njihovi uporabnosti. Maribor: Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba.

Bratina, P. 2014: Tomaj. V: Teržan, B. & Črešnar, M. (ur.): Absolutno datiranje bronaste in železne dobe na Slovenskem. Katalogi in monografije 40. Ljubljana: Narodni muzej Slovenije, 587–593.

Bratina, P. 2018: Gradišča Krasa. V: Vončina, D. (ur.), Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji. Gorjansko: Zavod Krasen Kras, 90–102.

Bratina, P. 2019: Štanjelski hrib v preteklosti. Pregled arheoloških raziskav. V: Belingar, E. (ur.), Štanjel: variacije v kamnu. Kulturna dediščina Štanjela. Ljubljana: Slovensko konservatorsko društvo, 43–57.

Fabec, T, Vinazza, M. 2014: Štanjel. V: Teržan B. in Črešnar M (ur.). Absolutno datiranje bronaste in železne dobe na Slovenskem. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Narodni muzej Slovenije, 595–602.

Fabec, T. 2018: Arheologija vrtač na Krasu. Lju- bljana: ZVKD.

Fabec, T., Vinazza, M. 2018: Tomaj. Gradišče in Tabor. Poskus prepoznavanja dinamik preoblikovanja tomajskega griča od prazgodovine do danes. Goriški letnik 42, 13–49.

Fakin Bajec, J. 2011: Procesi ustvarjanja kulturne dediščine: Kraševci med tradicijo in izzivi sodobne družbe. Ljubljana: Založba ZRC.

Fakin Bajec, J. 2020: An integrated approach to the revitalization, safeguarding and management of cultural heritage: how to establish a durable and active local group of stakeholders. Annales: anali za istrske in mediteranske študije, Series historia et sociologia, letn. 30, št. 2, 285–300.

Fakin Bajec, J. 2016: Cultural heritage and the role of voluntary associations in the process of achieving sustainable development in rural communities. Studia ethnologica Croatica, vol. 28, 21–45.

Hrobat, K. 2010: Ko Baba dvigne krilo: prostor in čas v folklori Krasa. Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete.

Labadi, S., Gould, G. P. 2015: Sustainable Development: Heritage, Community, Economics. V: L. Me- skell (ur.), Global Heritage: A Reader. Chichester: Wiley Blackwell, 196–216.

Laharnar, B., Mlinar, M. 2014: Prazgodovinski srebrni daritveni ploščici s Šentviške planote. Keria Studia Latina et Graeca 16(1), 13.

Laharnar, B., Turk, p. 2017: Železnodobne zgodbe s stičišča svetov. Ljubljana: Narodni muzej Slovenije. Laharnar, B. 2018: Gradišča med Nanosom in

Snežnikom V: Vončina, D. (ur.) 2018: Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji. Gorjansko: Zavod Krasen Kras, 26–47.

Marchesetti, C. 1903: I castellieri preistorici di Trieste e della Regione Giulia. Trieste: Museo civico di storia natuale.

Marchesetti, C. 2020 (ponatis iz leta 1903): Prazgodovinska gradišča Trsta in Julijske krajine. Gorjansko: Zavod Krasen Kras.

Mlekuž, D. 2015: Oblike prazgodovinske poljske razdelitve na Krasu. Kronika 63, št. 3, 675−690.

Morato, N. 2002: Mrak eno jutrnja: štorje iz Slovenske Istre. Ljubljana: Kmečki glas, 12.

Nared, J., Bole, D. (ur.) 2020: Participatory Re- search and Planning in Practice. Springer Open.

Perko, V. 2018: O dediščini gradišč in ljudeh, ki brez korenin ne morejo vzdržati na kraški burji. V: Vončina, D. (ur.) 2018: Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji. Gorjansko: Zavod Krasen Kras, 6–9.

Poljak Istenič, S., Fakin Bajec, J. 2021: Luxury food tour: perspectives and dilemmas on the "luxurification" of local culture in tourism product. Geografski zbornik 61, št. 1, 169−184.

Prašnikar, A. 2018: Oblikovanje in izdelava turističnega paketa/doživetja: Popotovanje po Deželi gradišč (interno gradivo). Gl. www.kastelir.eu.

Slapšak, B. 1999: Slovenski Kras v poznejši prazgodovini in v rimski dobi. V: Kranjc, A. idr. Kras, pokrajina, življenje, ljudje. Ljubljana: Založba ZRC, 145–163.

Smith, L. 2006: Uses of Heritage London, New York: Routledge.

Tolar, T. 2018: Ostanki prehranskih rastlin iz hiš 6 in 15A z Mosta na Soči V: Dular J., Tecco Hvala, S (ur.), Železnodobno naselje Most na Soči. Razprave, Ljubljana: Založba ZRC, 445–452.

Vinazza, M. 2021: Koliko je star prvi taborski zid? O arheoloških raziskavah na Taboru nad Vrabčami. V. 2019: Borka Kucler, S. (ur.), Vrhe nekoč in danes: skupaj za prihodnost: sadovi dela v študijskih krožkih 2011–2019. Sežana: Razvojno društvo Vrhe.

Vončina, D. (ur.) 2018: Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji. Gorjansko, Zavod Krasen Kras.

Spletni vir 1: Kaj so prazgodovinska gradišča-kaštelirji? www.kastelir.eu (dostop: 25. 10. 2021).

Spletni vir 2: Zelena shema slovenskega turizma. https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/zelena-shema-slovenskega-turizma (dostop: 15.11. 2021).

Spletni vir 3: Znak Slovenia Green Cuisine pridobili že trije ponudniki. https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/15120-znak-slovenia-green-cuisine-pridobili-ze-trije-ponudniki (dostop: 25. 10. 2021).

Spletni vir 4: Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030. 2015. https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZZ/Dokumenti/multilaterala/razvojno-sodelovanje /publikacije/Agenda_za_trajnostni_razvoj_2030.pdf (dostop: 29. 2. 2020).

Spletni vir 5: Culture for the 2030 Agenda. 2018. https://en.unesco.org/news/culture-2030-agenda (dostop: 24.11.2021).

Published

2021-12-31

How to Cite

Fakin Bajec, J. (2021). Ali lahko (po)ustvarjena prazgodovinska jed iz obdobja gradišč vsebuje fižol?. Izvestje, 18. Retrieved from https://ojs.zrc-sazu.si/izvestje/article/view/10529

Issue

Section

Članki