»Človeško meso – cru ou cuit?«: estetsko-kulinarične dimenzije človeškega trupla

Avtorji

  • Mirt Komel

Ključne besede:

telo, truplo, meso, kanibalizem, kulinarični trikotnik

Povzetek

Prispevek obravnava truplo v smislu mrtvega človeškega mesa kot kulinaričen objekt tako, da mu poskuša začrtati mesto v zahodnem kulinaričnem registru; podmena implicira neko določeno redukcijo, ki »golo telo« permutira v »golo meso«. Za ponazoritev so vzete umetniške prakse razstavljanja človeškega mesa, ki kažejo na nek simptomatski odpor zahodnega subjekta do svojega lastnega golega mesa, odpor, ki ga ni mogoče reducirati na etično, pravno ali politično dilemo. Zastavek teksta je ravno nasprotno v tem, da poskuša truplo, reducirano na njegovo minimalno enoto shakespearjanskega »funta mesa«, misliti kot kulinarični problem.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

2016-02-07

Kako citirati

Komel, M. (2016). »Človeško meso – cru ou cuit?«: estetsko-kulinarične dimenzije človeškega trupla. Filozofski Vestnik, 33(3). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/filozofski-vestnik/article/view/4199