»Človeško meso – cru ou cuit?«: estetsko-kulinarične dimenzije človeškega trupla
Ključne besede:
telo, truplo, meso, kanibalizem, kulinarični trikotnikPovzetek
Prispevek obravnava truplo v smislu mrtvega človeškega mesa kot kulinaričen objekt tako, da mu poskuša začrtati mesto v zahodnem kulinaričnem registru; podmena implicira neko določeno redukcijo, ki »golo telo« permutira v »golo meso«. Za ponazoritev so vzete umetniške prakse razstavljanja človeškega mesa, ki kažejo na nek simptomatski odpor zahodnega subjekta do svojega lastnega golega mesa, odpor, ki ga ni mogoče reducirati na etično, pravno ali politično dilemo. Zastavek teksta je ravno nasprotno v tem, da poskuša truplo, reducirano na njegovo minimalno enoto shakespearjanskega »funta mesa«, misliti kot kulinarični problem.Prenosi
Podatki o prenosih še niso na voljo.
Prenosi
Objavljeno
2016-02-07
Kako citirati
Komel, M. (2016). »Človeško meso – cru ou cuit?«: estetsko-kulinarične dimenzije človeškega trupla. Filozofski Vestnik, 33(3). Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/filozofski-vestnik/article/view/4199
Številka
Rubrike
Corpus trupel
Licenca
Avtorji jamčijo, da je delo njihova avtorska stvaritev, da v njem niso kršene avtorske pravice tretjih oseb ali kake druge pravice. V primeru zahtevkov tretjih oseb se avtorji zavezujejo, da bodo varovali interese založnika ter da bodo povrnili morebitno škodo.
Podrobneje v rubriki: Prispevki