Jamska morfologija in nahajališča jamskega mleka v jami Rjongmun, Demokratična ljudska republika Koreja: študija za ohranjanje naravne dediščine
DOI:
https://doi.org/10.3986/ac.v53i1.12455Ključne besede:
Ryongmun Cavern, underground karst, geoheritage, natural heritage, conservationPovzetek
Jama Rjongmun, vpisana na okvirni seznam svetovne dediščine, je največja in najlepša kraška jama na Korejskem polotoku. V jami Rjongmun so se proučevali značilnosti jamske morfologije in nahajališča jamskega mleka. Prečni prerez po glavni smeri jame kaže, da je jama Rjongmun sestavljena predvsem iz štirih plasti, zaradi česar so se med nastajanjem jame ustvarile štiri stopnje upadanja ravni podzemne vode. Za jamo so značilni predvsem prehodi v smeri severozahod–jugovzhod (SZ-JV), SZZ-JVV in SSV-JJZ. Vodoravni prehodi so običajno veliki in široki, nagnjeni pa so razmeroma majhni in ozki. Jamska minerala v jami Rjongmun sta predvsem kalcit in aragonit. Stalaktiti, stalagmiti, apnenčasti stebri, jamski biseri in podobno so iz kalcita, nekatere druge oblike pa so iz aragonita. Speleotemi v jami prikazujejo čudovito podzemno pokrajino, ki je usklajena z jamsko geološko podlago in podzemno vodo (potoki, slapovi in kotanje). V podzemnem kraškem okolju v jami prevladujejo stalaktiti, stalagmiti, apnenčasti stebri, kamniti slapovi, razne druge oblike, podzemni slapovi in podzemne kotanje. Usedline, ki so nedavno nastale na površini speleotemov in sten v jami, so večinoma iz jamskega mleka, sestavljen ega iz hidromagnezita (Mg5(CO3)4(OH)2•4H2O) s povprečno velikostjo delcev 0,55 μm in kemijsko sestavo MgO – 29,43 % in CaO – 6,28 %. Jamsko mleko je bel fin prah, gladko na otip, vsebnost vlage pa je 42,0 %. Njegov pH je 10,09, kar pomeni, da je bazičen. Jamsko mleko v jami Rjongmun je nastalo tam, kjer je zelo malo kraške vode in je razmeroma dobro prevetreno. Edinstvene značilnosti podzemnega krasa so zadosten dokaz za izjemno geološko dediščino jame, značilnosti jamskega mleka pa pomembno vplivajo na upravljanje in ohranjanje jamskega okolja.
Prenosi
Prenosi
Objavljeno
Kako citirati
Številka
Rubrike
Licenca
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 mednarodno licenco.
Avtorji jamčijo, da je delo njihova avtorska stvaritev, da v njem niso kršene avtorske pravice tretjih oseb ali kake druge pravice. V primeru zahtevkov tretjih oseb se avtorji zavezujejo, da bodo varovali interese založnika ter da bodo povrnili morebitno škodo.
Podrobneje v rubriki: Prispevki