»Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga!«

O dediščini pekarstva v Zgornji Vipavski dolini

  • Jasna Fakin Bajec
Ključne besede: kruh, pekarstvo, pekarska obrt, Zgornja Vipavska dolina

Povzetek

Članek predstavlja zgodovino peke kruha v Zgornji Vipavski dolini pred in dve desetletji po drugi svetovni vojni, ko je kruh predstavljal simbol bogastva in družbene vrednosti. Ker kruha ni bilo, so, po spominih starejših sogovornikov, do njega imeli spoštljiv odnos. To se je kazalo tudi v ljudskih pregovorih ter šegah in navadah, povezanih s peko in hrambo kruha. Z izboljšanjem gmotnih razmer v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja se je pomen kruha v vsakodnevnem življenju spremenil, tudi zaradi ponudbe v pekarnah in trgovinah.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

Bačar, S. 2013: Voda, stopa, mlin: dokumentirani mlini na območju današnje občine Ajdovščina v zgodovinskih virih in zapisih. Nova Gorica: Goriški muzej Kromberk.
Stanislav, R., M. Prajner, J. Bogataj 1993: Kruh na Slovenskem. Ljubljana: Kmečki glas.
Fakin Bajec, J. 2015: Furlanska koruza in polenta v poljedelski in kulinarični tradiciji Zgornje Vipavske doline. Izvestje Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici, št. 12, 23–29.
Fakin Bajec, J. 2012: »Poljnto smo jejli vsak večjr, košn buot magar td zo frjšk«; o pridelavi koruze, ličkanju in kuhanju polente na Planini med preteklostjo in izzivi v prihodnosti. Planina: Dru- štvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini.
Krečič, J. 2017: Mlinotest: 150 let: brez moke ne bo kruha. Ajdovščina: Mlinotest Živilska industrija.
Ovsec, J. D. 2002: Kruh – od zgodovine do simbola. V: Daj nam danes naš vsakdanji kruh. Cerklje na Gorenjskem: samozaložba J. D. Oberč.
Objavljeno
2020-12-21
Rubrike
Članki