Furlanska koruza in polenta v poljedelski in kulinarični tradiciji Zgornje Vipavske doline
Ključne besede:
koruza; polenta; Vipavska dolina; Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini; vpliv FurlanijePovzetek
V Zgornji Vipavski dolini je bila v preteklosti koruza poglavitna poljedelska kultura, namenjena za krmo živali in prehrano ljudi. Kmetje so na poljih pridelovali več domačih sort, med katerimi je bila za prehrambne namene najbolj uveljavljena guštǝnca (ponekod poznana kot guštana). V članku so predstavljene posamezne zanimivosti o načinu gojenja koruze, ličkanju in kuhanje polente na Planini pri Ajdovščini. Tam danes po zaslugi Društva gospodinj in dramske skupine vnovič pridelujejo stare koruzne sorte in jih vključujejo v nove prehrambne izdelke.
Prenosi
Prenosi
Objavljeno
Kako citirati
Številka
Rubrike
Licenca
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.
Avtorji jamčijo, da je delo njihova avtorska stvaritev, da v njem niso kršene avtorske pravice tretjih oseb ali kake druge pravice. V primeru zahtevkov tretjih oseb se avtorji zavezujejo, da bodo varovali interese založnika ter da bodo povrnili morebitno škodo.
Podrobneje v rubriki: Prispevki