Furlanska koruza in polenta v poljedelski in kulinarični tradiciji Zgornje Vipavske doline

Avtorji

  • Jasna Fakin Bajec

Ključne besede:

koruza; polenta; Vipavska dolina; Društvo gospodinj in dramska skupina Planina pri Ajdovščini; vpliv Furlanije

Povzetek

V Zgornji Vipavski dolini je bila v preteklosti koruza poglavitna poljedelska kultura, namenjena za krmo živali in prehrano ljudi. Kmetje so na poljih pridelovali več domačih sort, med katerimi je bila za prehrambne namene najbolj uveljavljena guštǝnca (ponekod poznana kot guštana). V članku so predstavljene posamezne zanimivosti o načinu gojenja koruze, ličkanju in kuhanje polente na Planini pri Ajdovščini. Tam danes po zaslugi Društva gospodinj in dramske skupine vnovič pridelujejo stare koruzne sorte in jih vključujejo v nove prehrambne izdelke.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

2015-01-01

Kako citirati

Fakin Bajec, J. . (2015). Furlanska koruza in polenta v poljedelski in kulinarični tradiciji Zgornje Vipavske doline. Izvestje, 12. Pridobljeno od https://ojs.zrc-sazu.si/izvestje/article/view/8672

Številka

Rubrike

Članki