Genetic Types of Caves in Slovakia

  • Pavel Bella Slovak Caves Administration, Hodzova 11, 031 01 Liptovský Mikuláš

Abstract

Tako na kraškem kot tudi na neprepustnem ozemlju Slovaške je zelo veliko tipološko različnih jam. V delih, ki obravnavajo Zahodne Karpate, genetski kriteriji za klasifikacijo jam niso enotni. V tem prispevku avtor predlaga nekaj osnovnih principov in značilnosti, s pomočjo katerih bi bilo mogoče klasificirati jame po njihovem nastanku. Nakazana so tudi vprašanja krasoslovnega in speleološkega izrazoslovja (eksokras in endokras, kras in pseudokras).


Karst and non-karst regions in the territory of Slovakia are notable for a very broad typological range of caves. The criteria of cave genetic classification in the existing works concerning parts of the Western Carpathians are not integrated. We suggest fundamental principles of classification and charaterize the basic genetic types of caves in this paper. We also advert to several problems of karstological and speleological terminology (exokras and endokarst, karst and pseudokarst).

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2016-06-01
How to Cite
1.
Bella P. Genetic Types of Caves in Slovakia. AC [Internet]. 2016Jun.1 [cited 2020May29];27(2). Available from: https://ojs.zrc-sazu.si/carsologica/article/view/499
Section
Review papers