Repatriacija ali vrnitev prebežnikov? Tekmovanje za begunce hladne vojne, 1955–1956 - Mazurkiewicz, Anna (Dve domovini, 2022)
Članek predstavlja odziv skupnega zastopništva izgnancev hladne vojne (znanega pod imenom Assembly of Captive European Nations, ACEN – Skupščina evropskih narodov v ujetništvu) na kampanjo repatriacije, ki jo je Moskva izvedla leta 1955. V središče pozornosti postavlja politične dejavnosti izgnancev, ki so jih podpirale ZDA pod okriljem Odbora svobodne Evrope (angl. Free Europe Committee). Leto 1955 je zanimivo obdobje, ko sta glavna nasprotnika hladne vojne uporabljala migracije kot orodje za uresničevanje svojih političnih ciljev. Članek na poljskem primeru obravnava dejavnosti političnih izgnancev v kontekstu ameriških programov za pridobitev prebežnikov iz sovjetskega bloka in odgovora Washingtona na sovjetsko kampanjo demoralizacije ubežnikov.