Dostop do informacij o napotitvah državljanov tretjih držav: Primer Slovenije - Vah Jevšnik, Mojca (Dve domovini, 2025)
Delavci, ki jih delodajalci napotijo v države članice Evropske unije (EU) z namenom izvajanja storitev, niso zgolj državljani EU, temveč tudi državljani tretjih držav. Tovrstno prepletanje migracij, trga delovne sile in čezmejne mobilnosti je v Sloveniji pogosto predvsem v delovno intenzivnih sektorjih, kot je gradbeništvo, kjer je delež napotenih državljanov tretjih držav več kot 43-odstoten. Podjetja se pri dostopanju do relevantnih in specifičnih informacij o pogojih napotovanja državljanov tretjih držav v posamezne države članice EU soočajo s številnimi izzivi. Tovrstne težave so še večje, če so lastniki podjetij tudi sami državljani tretjih držav. Avtorica v prispevku predstavi izzive delodajalcev in državljanov tretjih držav pri dostopu in uporabi informacij o napotitvah delavcev, pri čemer se osredotoča predvsem na težave, do katerih prihaja zaradi jezikovnih ovir.