Dostop do informacij o delovnih in socialnih predpisih ter njihovem spoštovanju pri napotitvah tujih delavcev v gradbeništvu v Avstriji - Danaj, Sonila; Kayran, Elif Naz; Zólyomi, Eszter (Dve domovini, 2025)
Avtorice v prispevku obravnavajo zagotavljanje informacij, dostop do pravil o objavi ter spoštovanje pravil s strani podjetij z vidika ponudnikov in uporabnikov informacij. Z mešano metodo najprej preučijo povezavo med dostopom do informacij ter spoštovanjem pravil glede napotitev delavcev v Avstriji in nato analizirajo dejavnike na ravni podjetja, ki bi lahko zmanjšali to povezavo. Njihova analiza temelji na izvirnem naboru podatkov iz 36 identificiranih informacijskih kanalov, ki so na voljo v Avstriji, 10 intervjujev s ponudniki informacij ter rezultatov nove anketne raziskave, izvedene v Avstriji s 26 anketiranci iz posameznih gradbenih podjetij. Ocena informacijskih kanalov, praks ponudnikov informacij ter izkušenj, izzivov in potreb podjetij omogoča podrobnejše razumevanje ravnanja podjetij na področju upoštevanja pravil pri napotitvah delavcev. Ugotovitve razkrivajo potencialno pomembno povezavo med dostopom do informacij o pravilih glede napotitev delavcev in njihovo uporabo ter upoštevanjem pravil, ki jo priznavata tako stran povpraševanja kot stran ponudbe.