Predmeti, vonjave in okusi daljnega doma: gojevske življenjske izkušnje v Afriki - Vilar Rosales, Marta (Dve domovini, 2009)
Članek prinaša del rezultatov raziskovalnega projekta, ki je temeljil na življenjskih zgodbah skupine brahminskih družin iz Goe. Družine imajo podobno preteklost: dolgoročno življenjsko izkušnjo v kolonialnem Mozambiku, ki ji je sledila prisilna množična selitev na Portugalsko po razglasitvi neodvisnosti. Življenjske izkušnje družin so bile preučevane skozi pogovore o njihovih domovih, materialni kulturi in potrošniškimi praksami v zvezi z domom, kar je pripomoglo k razumevanju pomembnih značilnosti njihovega položaja v bivšem kolonialnem sistemu.