Mednarodne posvojitve in migracije: Presečišča in izzivi. Primer Slovenije - Sobočan, Ana M. (Dve domovini, 2011)
Avtorica v prispevku raziskuje položaj mednarodno posvojenih otrok v državi, v katero so bili posvo- jeni. Z raziskovanjem načinov, na katere posamezenik postane del določene nacionalne skupnosti in/ ali kulture, s povzemanjem raziskav na področju mednarodnih posvojitev in etnizacije kot tudi možnih strategij za ravnanje dokazuje, da pripisana pripadnost zahteva več kot le državljanski status ali pravno legalizirane sorodstvene vezi.