Ali se državljani tretjih držav v Sloveniji soočajo s predsodki in diskriminacijo? - Brezigar, Sara (Dve domovini, 2012)
Članek ponuja vpogled v rezultate študije o državljanih tretjih držav, ki živijo v Sloveniji. Posebno pozornost namenja etnični in rasni diskriminaciji in ponuja odgovor na vprašanje, ali državljani tretjih držav doživljajo diskriminacijo na petih področjih svojega življenja – na področju šolstva, zaposlovanja in trga dela, zdravstva, v stikih z javno upravo ter pri urejanju stanovanjskega vprašanja. Avtorica opredeljuje tri dejavnike, ki vsaj delno pojasnjujejo, zakaj so nekateri intervjuvanci bolj izpostavljeni diskriminaciji kot drugi.