Migracije, državljanstva ter pravica in izbira igranja za nacionalno nogometno reprezentanco s poudarkom na hrvaški reprezentanci - Iveta, Vladimir; Rajković Iveta, Marijeta (Dve domovini, 2024)
Sodobne nogometne reprezentance odražajo številne migracijske procese. Avtorja se v raziskavi osredotočata na sestavljanje nogometnih reprezentanc, primere selitev nogometašev v druge reprezentance ter spremembe mednarodnih pravil (državljanstvo zaradi razlogov na področju športa, možnosti za igranje v reprezentanci). Analiza primerov nogometašev, ki so se odločili za igranje za državo, ki ni njihova matična država, kaže, da se nogometaši odločajo različno, najpogosteje pa si izberejo igranje za državo, iz katere prihajajo njihovi starši. Rezultati raziskave prispevajo k študijam pridobivanja privilegiranega in oportunega državljanstva, k teorijam integracije ter k študijam migracij elit.