Sodobne evropske migracije in Slovenija - Klinar, Peter (Dve domovini, 1993)
Migracijski pritiski z Vzhoda Evrope in zahodni omejitveni ukrepi. Vloga srednjeevropskih držav kot zadrževalcev migracijskih valov z Vzhoda. Položaj Slovenije v zvezi z migracijskimi pritiski z vzhoda in begunskimi tokovi z Balkana; njene omejene emigracijske možnosti in načela slovenske imigracijske politike. Nekatera izhodišča za prihodnje migracijske raziskave.