Dr. Božo Škerlj in slovenski izseljenci v Ameriki - Lukšič-Hacin, Marina (Dve domovini, 1994)
Prispevek opisuje stike dr. Božo Škerlja s slovenskimi izseljenci v Clevelandu, njihovo medsebojno knjižno izmenjavo in njegov obisk Clevelandske skupnosti med študijskim potovanjem po ZDA. Izkušnje, spoznanja, ki jih je pridobil, in ideje, ki so se mu porodile, je podal v knjigi Neznana Amerika in pozneje v članku Nekaj akulturacijskih pojavov pri ameriških Slovencih. Prav slednje delo je izrazito socialno antropološko. V njem je B. Škerlj obravnaval akulturacijo in v zaključku podal nekaj izhodišč za raziskovanje akulturacijskih procesov med slovenskimi izseljenci.