Razprava o potencialu politične in socialne ekonomije v raziskovanju strukture etnične ekonomije - Durnik, Mitja; Gombač, Jure (Dve domovini, 2012)
Glavni cilj omenjega dela je prikazati skupne značilnosti in razlike v strukturi etnične ekonomije v Kanadi in Sloveniji. Upoštevajoč teoretične in praktične razlike med severnoameriškimi in evropskimi definicijami etnične ekonomije pokažemo širši pomen koncepta v soočenju z drugimi pristopi: teorijo in prakso kanadske šole politične ekonomije in politično ekonomijo Branka Horvata ter pristopom k socialni ekonomiji. Posledično je ovrednotena tudi vloga države v konceptu etnične ekonomije.