Zaprisežene device v Balkanskem visokogorju - Brujić, Marija; Krstić, Vladimir (Traditiones, 2022)
Včasih široko razširjena prisega nedolžnosti v Dinarskem gorovju na Balkanskem polotoku je bila družbeni in kulturni ritual, dokumentiran med vsemi skupinami na tem območju. Po tem ritualu naj bi hči, če v družinskem gospodarstvu ni bilo sposobnega odraslega moškega, prevzela njegovo družbeno vlogo, tako da je 'postala' moški. Po standardni razlagi je funkcija te prakse omogočiti nadaljevanje gospodarskih, socialnih in verskih dejavnosti gospodinjstva. Avtorja menita, da ta razlaga ni ustrezna. Po njunih ugotovitvah pa je glavni razlog za prisego nedolžnosti reševanje družinske časti, saj je odsotnost posebne vrste moškega (sposobnega in častnega) v teh skupnostih sprejeta kot sramota.