Spremembe v nesnovni dediščini na Slovaškem: Primer fujare - Koštialová, Katarína; Murin, Ivan (Traditiones, 2022)
Cilj raziskave je pokazati na okolje in funkcije fujare (ljudska pastirska piščal) – prvega elementa nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisan na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine (NKD) na Slovaškem. Članek je pozoren na slovaško zakonodajo o varovanju NKD in na terminologijo, ki z vidikov državne zaščite kulturne dediščine in znanosti postaja vse bolj poenotena. Spremembe v naravnem okolju so prav tako vplivale na funkcije fujare in igranja nanjo. Glede na spremembe in razširjanje kulture iz podeželskega v mestno okolje sta avtorja pozorna na nove načine učenja igranja na fujaro in na deleže vertikalnih, horizontalnih in posrednih načinov prenašanja.