»Pogumno je jahati naokrog in slediti taboru«: Jezikovno potovanje škotske ljudske pesmi z irskim vojakom skozi prostor in čas - Bold, Valentina (Traditiones, 2021)
V članku je obravnavana ena pesem, »The Bonny Lass o Fyvie«, v primerih s Škotske, iz Anglije in Severne Amerike. Ko se premika med različnimi jezikovnimi kodi – iz škotskega jezika v angleško, ulstrsko-škotsko in ameriško angleščino – prihaja do velikih premikov v tem, kako občinstvo razume njena sobesedila. Vsebina pesmi je bila najprej uveljavljanje pravic žensk, da dosežejo neodvisnost od moških želja, in o ranljivosti zaljubljenih moških. Konča pa se kot tematizacija ranljivosti žensk, ko je pesem odmaknjena od izvirne kulture.