Zbirke, poti in kulturne krajine: slovensko-italijanske čezmejne dediščinske pobude - Ledinek Lozej, Špela; Pisk, Marjeta (Traditiones, 2021)
Avtorici predstavita tri primere slovensko-italijanskih čezmejnih dediščinskih pobud. Projekt ZBORZBIRK je povezal 34 zbirk z obmejnega območja, Poti miru od Alp do Jadrana povezujejo najpomembnejše ostanke in spomenike soške fronte v Sloveniji in Italiji, občine na območju Goriških brd pa si prizadevajo za nominacijo kulturne krajine tega območja na Unescov seznam svetovne dediščine. Primerjava kaže na obseg čezmejnih pobud, njihove akterje, motivacije, izvedene ukrepe in njihovo dolgoživost, torej na odtise v dediščinskem diskurzu med turistično industrijo in identitetnimi politikami.