Dediščina pevca Hamdije Šahinpašića v bosanskem ustnem izročilu - Maglajlić, Munib (Traditiones, 2005)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Hamdija Šahinpašić (1914–2003) was one of those rare individuals able to memorize songs in their authentic traditional form. Šahinpašić belonged to a family known for its songs. In the early 1950s, Miodrag A. Vasiljević recorded Šahinpašić singing dozens of songs at the Serbian Academy of Arts and Sciences in Belgrade. A 1967 publication finally included 300 of his songs, published bilingually in Bosnian and Russian. Šahinpašić himself became the focus of attention of numerous ethnomusicologists and folklorists and his repertoire was preserved on recordings of good quality. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Hamdija Šahinpašić (1914-2003) je bil eden redkih posameznikov, ki so si sposobni zapomniti pesmi v njihovi avtentični tradicionalni obliki. Šahinpašić je pripadal znani pevski družini. Miodrag A. Vasiljević je v začetku petdesetih let 20. stol. v prostorih Srbske akademije znanosti in umetnosti posnel številne pesmi, ki jih je pel Šahinpašić. V dvojezično bosansko-rusko izdajo je leta 1967 vključil 300 njegovih pesmi. Sam Šahinpašić je postal središče zanimanja številnih etnomuzikologov in folkloristov, tako da je njegov repertoar ohranjen na kvalitetnih posnetkih.