Posebnosti zbiranja ljudskopesemskega gradiva na področju stikanja narodov in kultur – akcija OSNP v pokneženi grofiji Goriško-Gradiščanski - Pisk, Marjeta (Traditiones, 2005)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">In the program of the Committee for the Collection of Slovenian Folk Songs, the Princely County of Gorizia and Gradisca was poorly represented in the songs transcribed. The small number of transcriptions was partly the result of inactivity on the part of committee member Ivan Kokošar, but even more so due to changes in how folk songs were valued in that region as the consequence of the activity of the choirs of the reading rooms and societies. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Med akcijo Odbora za slovensko narodno pesem je bila poknežena grofija Goriško-Gradiščanska slabo zastopana z zapisi pesmi. Pomanjkanje zapisov je bilo deloma posledica nedejavnosti odbornika Kokošarja, še bolj pa spremenjenega vrednotenja ljudske pesmi na tem področju. Na to so vplivala številna pevska društva v okviru čitalnic in društev.