In Search of the “Ladin Song”: The Project Das Volkslied in öSterreich in the Ladin Areas of Tyrol and East Friuli (1904–1914) - Chiocchetti, Fabio; Starec, Roberto (Traditiones, 2005)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The recovery of Theodor Gartner’s collection, which took place in 1995 thanks to Gerlinde Haid, enables us to form an image of the Ladin community at the beginning of the 20th century through the ethnophonic heritage and the cultural dynamics that characterized this linguistic minority. The publication of this collection allows us to better comprehend the dynamics of selection and transmission of the oral-tradition repertoire, and to perceive the effect of growing ethnolinguistic awareness. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Ponovno odkritje Gartnerjeve zbirke, do katerega je prišlo leta 1995 po zaslugi Gerlinde Haid, nam pomaga orisati ladinsko skupnost na začetku 20. stoletja; pri tem sta nam v pomoč glasbenonarodopisna dediščina in kulturna dinamika, ki je označevala to jezikovno manjšino. Objava te zbirke nam pomaga bolje razumeti postopke selekcije in prenosa ustnega izročila, hkrati pa tudi učinek vse večje narodno-jezikovne zavesti.