»Mlado poje le moderne« ali velika akcija zbiranja ljudskih pesmi med pričakovanji in spoznanji - Klobčar, Marija (Traditiones, 2005)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The collection of folk songs, which was directed by a committee as part of the program The Folk Song in Austria, provides a special perspective on folk song heritage. The committee’s assumption was that folk song survived only in remote villages, and not among the young, in towns, or in industrialized areas. A comparison of the components of this program, the questionnaire used, and the collected results shows where the expectations and findings of this project agreed and where they differed. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Zbiranje ljudskih pesmi, za katero je znotraj akcije Narodna pesem v Avstriji na Slovenskem skrbel ustrezni odbor, je odsevalo poseben pogled na pesemsko dediščino. Sodeč po pričakovanjih odbora, naj bi ljudska pesem živela le še v odročnih vaseh, ne pa tudi med mladino, v mestih ali v industrijskih krajih. S primerjavo programov akcije, »povpraševalnih pol« in rezultatov zbiranja želim ugotoviti, v čem so se pričakovanja in spoznanja tega projekta skladala in kje so se razhajala.