Raziskovanje ljudske glasbe v »stari« Avstriji in »novi« Evropi glede na razumevanje med narodi in nacionalna prizadevanja - Hois, Eva Maria (Traditiones, 2005)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">In 1904 the project Austrian Folk Songs was set up, which aimed to collect folk music from all parts of the Austro-Hungarian Empire. The reasons for this project were not only folkloristic, but also socio-political. The intention was to raise greater mutual understanding within the empire and promote a supranational consciousness. Similar efforts are now being made. The Styrian Folk Song Society, along with other societies, has been conducting field research in the border area between Styria and Slovenia. The wealth of material that has been documented there is surprising. It can be hoped that folk music may also make a contribution to greater tolerance between nations in an enlarged European Union. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Leta 1904 je bila osnovana akcija Ljudska pesem v Avstriji, katere namen je bil zapisati ljudsko glasbo iz vseh delov avstroogrske monarhije. Razlogi za ta projekt niso bili samo folkoristični, temveč tudi družbenopolitični. Projekt je namreč nameraval spodbuditi večje razumevanje drugega in promovirati nadnacionalno zavest. Podobni napori se uveljavljajo tudi danes. Tako Steirisches Volksliedwerk v sodelovanju z drugimi vodi terensko delo ob meji med Štajersko in Slovenijo. Bogastvo gradiva, dokumentiranega na tem območju, preseneča. Upajmo, da ljudska glasba lahko pripomore tudi k večji strpnosti med narodi v razširjeni Evropski uniji.