Vrednote, ki so lahko podlaga transformacijam družbenopolitičnega sistema - Brajdić Vuković, Marija; Ančić, Branko; Domazet, Mladen (Traditiones, 2020)
Ta članek obravnava odnos, vrednote in ideologije, ki lahko potencialno vplivajo na kulturne spremembe k bolj okoljsko in socialno trajnostnemu družbeno-političnemu sistemu. Glavni okvir razprave je paradigma odrasti, rezultati analiz pa temeljijo na dveh modulih mednarodnega programa socialnega raziskovanja (2017). Glavni kazalnik (družbene) naraščanja potenciala je “lestvica odrasti”, povezana s koncem gospodarske rasti in s potrebami po družbenih spremembah. Dimenzije odrasti so v razpravi (statistično) kontekstualizirane in se odražajo v socialno-demografskih značilnostih anketirancev in drugih njihovih vrednot in stališč.