Spremembe od spodaj: Primerjalna raziskava množičnih gibanj za zmanjšanje količine odpadkov in spodbujanje kolesarjenja - Ličen, Daša; Podjed, Dan (Traditiones, 2020)
Avtorja se posvečata dvema okoljevarstvenima gibanjema, ki sta vzniknili iz ljudskih iniciativ. Prvi so Ekologi brez meja, v Sloveniji vodilna nevladna organizacija, usmerjena k zmanjšanju količine odpadkov, drugi pa Kritična masa, mednarodno gibanje kolesarjev, ki si prizadeva povečati površine namenjene urbanim kolesarjem. Raziskovanje slednjih je potekalo v Beogradu in Budimpešti. Etnografska analiza kaže, da sta gibanji imeli mnoge podobne izkušnje. S pomočjo vzorčnih primerov postavljata avtorja pod drobnogled družbene tranzicije, ki jih tovrstna gibanja podpirajo, in osvetlita, kako ta gibanja vzniknejo, delujejo in se sčasoma spreminjajo.