H konstituciji predmeta raziskave. Slovenija med globalnim in lokalnim - Wolfe, Thomas C. (Traditiones, 2008)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This paper is an effort to think reflexively about the positions that the social sciences offer in the constitution of an object of study like post-socialist Slovenia. It encourages us to feel a heightened degree of sensitivity about the relationship between social science disciplines like history and anthropology and the ongoing construction of national cultures, and describes the dilemma that confronts states like Slovenia concerning the nature of cultural autonomy in a world of free flowing cultural commodities. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Razprava je poskus reflektirati položaj družboslovnih znanosti pri konstituiranju predmeta raziskave, konkretno postsocialistične Slovenije. Spodbuja nas, da se bolj zavemo občutljivosti razmerja med družbenimi znanostmi, npr. zgodovino in antropologijo, in nenehnim konstruiranjem nacionalnih kultur. Opisuje dilemo, ki zadeva naravo kulturne avtonomije v svetu prostega pretoka kulturnih dobrin in s katero se spoprijemajo države, kakršna je Slovenija.