Mednarodno sodelovanje. Anna Bērzkalne - Treija, Rita (Traditiones, 2011)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Cooperation among professional folklore researchers is a considerable issue for the history of the discipline. In the 1920s and 1930s, the most noteworthy Latvian partner in the then existing international collaboration network was Anna Bērzkalne (1891–1956). She was a representative of the historic-geographical method in Latvian folkloristics. Anna Bērzkalne was very enthusiastic about providing Latvian folklore materials to researchers abroad. She in return also received support to her studies and research. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Sodelovanje med poklicnimi raziskovalci folklore je pomembno vprašanje v zgodovini discipline. V 20. in 30. letih 20. stoletja je bila v Latviji v mednarodnih stikih najopaznejša Anna Bērzkalne (1891–1956). Bila je predstavnica zgodovinsko-geografske metode v latvijski folkloristiki. Anna Bērzkalne je latvijsko folklorno izročilo z navdušenjem posredovala tujim raziskovalcem, prav tako pa je bila tudi sama deležna podpore pri svojem raziskovanju.