Proizvodnja in uporaba bučnega olja na Goričkem – tradicionalne in sodobne prakse - Godina Golija, Maja (Traditiones, 2019)
Hrana ni le sestavina materialnega sveta, temveč ima pomembno vlogo tudi v gospodarskih, socialnih in simbolnih praksah. V preteklosti je bila proizvodnja in poraba hrane prebivalstva na Slovenskem močno odvisna od regionalnega izvora in lokalnega gospodarstva. Med regionalne proizvode sodita tudi oljčno in bučno olje. Bučno olje je imelo v prehrani prebivalcev Goričkega posebno vlogo in je danes pomemben dejavnik gospodarskega razvoja, pa tudi izraz regionalne pripadnosti in lokalne kulinarike. Štajersko-prekmursko bučno olje iz severovzhodne Slovenije je v Evropski uniji zaščiteno z geografsko označbo-PGI.