Smrt, vnebovzetje in vloga Božje Matere Marije v verski tradiciji ter slovenskih legendarnih ter nabožnih ljudskih pesmih - Brozovič, Maruša (Traditiones, 2019)
Razprava predstavi motiv Marijine smrti in vnebovzetja ter njeno vlogo priprošnjice v smrtni uri posameznika v legendarnih in nabožnih ljudskih pesmih ter apokrifnih molitvah. Z interdisciplinarno primerjalno metodo pokažemo na izvor verskih motivov iz zgodnjekrščanskih apokrifnih del, ki se pojavljajo v izbranih ljudskih pesmih. Marija je za svojo vlogo Božje Matere poplačana z najvišjo častjo: duševnim in telesnim vnebovzetjem, njena nova vloga v nebesih pa je vedno usmiljena materinska pomoč vernikom.