Koroški politični rituali in kompetitivni diskurzi - Fikfak, Jurij (Traditiones, 2013)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Avtor razpravlja o nekaterih ritualnih praksah v južni Avstriji, v glavnem koroškem mestu Celovec – Klagenfurt. Prvi ritual je povezan z 10. oktobrom, ko se na celovških mestnih ulicah spominjajo in slavijo plebiscit leta 1920, na katerem je večina prebivalcev glasovala za Avstrijo, naslednico Avstro-Ogrske. Drugi ritual je novejši, poimenovan kot Gedenk-Gehen ali Spominska hoja. Pri tem analizira različne kulturne prakse, rabo simbolov, prostora, medijskih, deželnih in državnih diskurzov. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This article discusses selected ritual practices in Klagenfurt, the capital of the southern Austrian state of Carinthia. The first ritual is connected with 10 October, when the memory of the 1920 plebiscite is celebrated on the streets of Klagenfurt. In this plebiscite, the majority of people voted to stay in Austria, the successor state to Austria-Hungary. The second ritual is a more recent one, known as the Memorial Walk (Germ. Gedenk-gehen, Sln. Spominska hoja). Various cultural practices are analyzed, as well as the use of symbols and space, and media, state, and national discourses.