»Čista havajska kri« kot merilo oblikovanja skupine havajskih staroselcev - V. Godina, Vesna (Traditiones, 2013)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Besedilo primerja dva različna načina uporabe koncepta »čista havajska kri« v današnji havajski družbi: prvi je utemeljen na Hawaiian Homes Commission Act in ga uveljavlja havajska država, drugega prakticirajo havajski staroselci. Pokazala bom, kako sta ti rabi istega koncepta povezani z dvema skupinama različnih, celo izključujočih se družbenih in političnih praks: najprej s praksami segregacije in asimilacije, ki jih nad havajskimi staroselci izvaja današnja havajska država, in drugič s praksami revitalizacije in emancipacije, ki jih prakticirajo havajski staroselci. V besedilu so uporabljeni empirični podatki, ki jih je avtorica zbrala pri terenskem delu na Havajih. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article compares two different uses of the concept of “pure Hawaiian blood” in contemporary Hawaiian society: one based on the Hawaiian Homes Commission Act and practiced by the contemporary Hawaiian state; and the second one practiced by the Hawaiian native population not only in contemporary Hawaiian society, but also among various groups of Hawaiian native population in the USA. I will demonstrate that these two uses of the same concept are connected with two different, incompatible social and political practices. The first is a practice of segregation and assimilation, implemented by the Hawaiian state. The second practice is one of revitalization and emancipation, which is observed by Hawaiian natives. In this study I will use data collected during my field work on Hawai’i (January 2003-December 2003).