Čustveno in barvno zaznavanje ljudske glasbe in drugih glasbenih zvrsti - Strle, Gregor; Pesek, Matevž; Marolt, Matija (Traditiones, 2018)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">The article presents an experimental study of the emotional and color perception of music, focusing on folk music in comparison with other musical genres. The analysis showed that some musical emotions are conveyed differently between different genres. Overall, Folk genre had the most balanced distribution of the emotions used in the ratings, along with Pop and Rock. On the other hand, Punk and Metal had over 40% of their ratings represented by only two emotions, liveliness and anger. This is further reflected in the emotioncolor associations. The presented findings point to the genre specificity of musical emotions. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;"><span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">Prispevek predstavlja eksperimentalno raziskavo čustvenega in barvnega zaznavanja glasbe, s poudarkom na primerjavi med ljudsko glasbo in drugimi glasbenimi zvrstmi (žanri). Analiza rezultatov je pokazala, da so ob poslušanju glasbe različnih glasbenih zvrsti čustvene zaznave pogosto različne. Najbolj uravnotežena in raznovrstna je porazdelitev čustev pri popu, rocku in ljudski glasbi, najmanj pa pri panku in metalu, pri katerih več kakor 40 % glasbenih primerov prevzemata le dve čustvi, to sta živahnost in jeza. Ugotovitve se izražajo tudi v čustveno-barvnih asociacijah. Rezultati kažejo na žanrsko specifičnost »glasbenih« čustev.