Nacionalni park Mljet. Izazov konfliktnih interpretacija - Šantek, Goran Pavel; Komar, Tibor (Traditiones, 2013)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">V prispevku so zarisani razločki med prebivalci parka in Upravo pri zamišljanju namena in funkcij Narodnega parka Mljet. Razločki so večinoma povezani z različno usmerjenimi interesi, potencialni vzroki za spore pa izvirajo iz prepovedi in pravnih predpisov, ki jih uveljavljajo v parku. Restriktivni zakonu v parku zdaj opazno krčijo stoletja staro izročilo ribištva in ob tem je pomembno vprašanje, kako pomiriti interese lokalne skupnosti s poslanstvom parka, da varuje dediščino in naravo. <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">*** <span style="line-height: 115%; font-family: 'Helvetica','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: AGaramondPro-Italic; mso-ansi-language: SL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-style: italic;">This paper outlines the differences between park residents and management in visualizing the purpose and function of Mljet National Park. These differences are mainly due to their distinctly oriented interests, and potential causes of conflict emerge from prohibitions and legislative acts imposed by the park. The centuries-old tradition of fishing is now greatly reduced by the park’s restrictive laws and questions are being raised about how to reconcile the interests of local community with the park’s mission of heritage and nature protection.